Pagina's

donderdag 8 september 2011

Discussievragen bij Karin Anema - De groeten aan de koningin

Het eerste boek dat we dit seizoen lezen is geworden: Karin Anema - De groeten aan de koningin. De argumenten voor deze keuze zijn: 1. het is een genre dat we nog niet eerder lazen, 2. het brengt de verschillende bevolkingsgroepen en hun onderlinge verhoudingen in beeld, 3. het schetst een beeld van de natuurlijke rijkdommen  en 4. het vertelt terloops de geschiedenis. Het vormt daarmee een inleiding op de overige boeken.


Vorm
**Tot welk genre behoort het boek? Hebben we hier te maken met een reisgids, reisverslag, reisverhaal of een reisfantasie?  (Raadpleeg de bijgeleverde tekst over Reisbeschrijvingen of kijk bij Reisbeschrijving op Wikipedia).

**Beschouw je dit boek als fictie, non-fictie of als een mengeling van beide?

**In hoeverre kun je de stijl van dit boek literair noemen?  Denk daarbij aan bv. beeldspraak, sfeertekening, dialogen, woordkeus, ritme van de zinnen.

**In hoeverre is de vorm literair te noemen? Denk daarbij aan bv. een verhaallijn, een plot, karaktertekening  van belangrijke personen, de chronologie.

** Wat kun je zeggen over de keuze van de titel?

Inhoud
** Het boek heeft in Suriname nogal wat stof doen opwaaien. Kun je je daar wat bij voorstellen?

**Het doel van Karin Anema was vooral het leven en de cultuur van de inheemsen te leren kennen en beschrijven. Wat vind je van het resultaat?

** Idealiseert ze deze mensen?  Moraliseert ze? Is ze voldoende kritisch?

** Signaleert ze misstanden en problemen en draagt ze er een oplossing voor aan?

** Wat is volgens jou de reden van de botsing tussen Anema en Kapitein Ricardo Pane?

** In Suriname lijken de verschillende bevolkingsgroepen probleemloos naast elkaar te leven.  Uit Karin Anema's boek komt een ander beeld naar voren. Kun je voorbeelden geven van hun onderlinge discriminatie? Wat is daarvan de oorzaak denk je?

** Hoe beschrijft ze de rol van de blanken: zendelingen, wetenschappers, weldoeners, toeristische organisaties?  Is ze ook hier voldoende kritisch naar beide kanten? 

**Denk je dat haar boek iets kan veranderen aan de problemen die ze aankaart?

** Veel lezers zullen de geschiedenis van Suriname niet meer paraat hebben. Ze probeert dat te ondervangen door geregeld tussen de tekst door stukjes historie in te lassen. Gebeurt dat op een onnadrukkelijke wijze of vond je het storend?

** Zou je overwegen een ander reisboek van haar te lezen, bv. De Noorse liefde van W.F. Hermans of een roman: De weg naar Villarbón - het verhaal van een verlaten dorp in Spanje?

©JannieTr, 8 september 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten