Pagina's

zaterdag 28 mei 2016

De ideale boekhandel bestaat niet

Leuke vraag weer van Hendrik-Jan: Hoe ziet je ideale boekhandel eruit? Vraag 21 van de #50books (KLIK HIER). Ik vermoed dat de vele aspecten die een boekwinkel tot een ideale boekwinkel kunnen maken voor iedereen anders zijn. Ik zal ze voor mezelf eens op een rijtje zetten en dan kijken welke voor mij het zwaarst wegen. Want of de echt ideale boekwinkel bestaat...?

Drukkerij Middelburg
1. Inrichting en grootte van de winkel
Dan zie ik voor me: een grote, lichte ruimte, met voldoende mogelijkheden om even te gaan zitten met een boek en het nader te bekijken. Duidelijk gesorteerd op onderwerp en/of alfabet. 

2. Boekenvoorraad en gevarieerdheid in aanbod
Natuurlijk kun je de meeste boeken bestellen en binnen enkele dagen ophalen, maar een ruim en gevarieerd aanbod is wel zo prettig. Je kunt dan ter plekke vergelijken. Bovendien hoef je niet nog eens terug voor je boek. Wist je overigens dat je bij heel veel ECHTE boekwinkels ook online kunt bestellen en thuis laten bezorgen?

3. Deskundigheid en vriendelijkheid van personeel.
Eigenlijk tref ik in een echte boekwinkel nooit ondeskundig personeel aan. Maar in de allergrootste kan men natuurlijk meer specialisten in dienst nemen die thuis zijn in de verschillende non-fictie onderwerpen. Literatuurkenners en -liefhebbers zijn in vrijwel elke boekwinkel aanwezig en dat hoort ook zo in de ideale boekwinkel. Onder vriendelijkheid versta ik ook: persoonlijke belangstelling voor de klanten. Dat vind je in de kleine boekwinkel vaker, daar kent men de voorkeuren van de vaste klanten, kan men gerichter boeken aanraden.

4. Bereikbaarheid.
Binnen een straal van 10 km zou wel fijn zijn, bereikbaar op de fiets.

5. Extra's.
Zoals auteursavonden, tentoonstellingen, informatieve/discussieavonden, leesclubbijeenkomsten.

Maar dan nu de praktijk. In Zeeuws-Vlaanderen zijn niet zo heel veel boekwinkels en geen enkele kan voldoen aan alle hierboven genoemde aspecten. Voor mij persoonlijk tellen het zwaarst de deskundigheid en vriendelijkheid van het personeel en de bereikbaarheid. Die zaken tref ik in een kleine boekwinkel (die tevens antiquariaat is) in Sas van Gent: Mathilda's boek. Een goede tweede is de boekwinkel in Terneuzen: Van de Sande: ruimer gesorteerd  (ook een tijdschriftenwand) en de organisator van schrijversavonden. Bovendien ook goed bereikbaar.

Eigenlijk koop ik niet zoveel boeken, ik leen ze meestal bij de bibliotheek en sommige koop ik dan achteraf. Dan maakt het niet uit of ze op voorraad zijn, de winkel bestelt ze wel voor me. 

Tentoonstelling in de bibliotheek van Terneuzen
Maar nu ik zo naar het lijstje voorwaarden kijk, zie ik dat er een andere instantie is, die aan 4 van de voorwaarden kan voldoen: de bibliotheek. Niet in ons dorp P., dat is meer een uitleenpost voor gereserveerde boeken, gerund door vrijwilligers. Maar wel de centrale bibliotheek in Terneuzen. Een grote, gezellige ruimte, met volop gelegenheid om te zitten en koffie te drinken, terwijl je de tijdschriften van je gading leest (ook de reeds verschenen nummers). Een enorme hoeveelheid boeken op elk gebied en overzichtelijk georganiseerd. Daarnaast zijn er muziekstukken, cd's en DVD's te leen. Goed bereikbaar en met veel extra's: bijna alles wat ik noemde en meer, zoals het tabletcafĂ©. 
Misschien valt het op dat ik de deskundigheid en vriendelijkheid van het personeel oversloeg. Dat valt helaas wat tegen hier. De deskundigheid zit hier niet achter de balie, ze zal ongetwijfeld elders (onbereikbaar) in de bieb bezig zijn. Uitleen- en inleverhandelingen moet je zelf uitvoeren. Antwoord op inhoudelijke vragen of advies hoef je niet te verwachten van de medewerkers die de teruggebrachte boeken weer op moeten bergen.

Maar wil je het nog uitgebreider dan moet je in de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg zijn. Daar komen trouwens veel van de door mij speciaal aangevraagde boeken gratis vandaan! In die stad is ook nog een boekhandel die in de buurt komt van de ideale boekwinkel: De Drukkerij. Daar zit zelfs een restaurant in, waar je heerlijk kunt eten. Maar Middelburg is voor mij doorgaans helaas toch een toltunnel te ver....

© JannieTr, mei 2016.

De leesvraag #50books (KLIK HIER) is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf 2016 doet Hendrik-Jan dat. Vanaf "2016: vraag 2" probeer ik ook elke week mee te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten