Pagina's

donderdag 23 juni 2016

De boeken van mijn vader

Omdat het afgelopen zondag Vaderdag was, leek het Hendrik-Jan wel leuk eens te horen met welke boeken de vaders van de deelnemers aan #50books blij gemaakt zouden kunnen worden. (Vraag 25: KLIK HIER).  Helaas is mijn vader al 11 jaar geleden overleden, maar in het verleden kreeg hij elke Vaderdag een cadeautje en vaak was dat inderdaad een boek.


Mijn vader was een echte "spoorman". Meer dan 40 jaar heeft hij met hart en ziel voor de NS gewerkt en gezorgd voor de veiligheid op het spoor. Dat betekende ook een modelspoorbaan op zolder, boeken over treinen, stations e.d., tv-series kijken over treinreizen in vreemde landen en met het hele gezin naar het Spoorwegmuseum in Utrecht (KLIK HIER). Als de NS je hele leven bepaalt, dan is het logisch dat je het spoorbedrijf ook na je pensioen blijft volgen. Dat heeft hij nog ruim 20 jaar kunnen doen, maar met steeds meer pijn in het hart. Hij verzamelde alles wat over de NS en Prorail ging, mopperde, maakte zich zorgen over de veiligheid van passagiers, bekritiseerde de privatisering, de splitsing van het bedrijf, het toelaten van andere vervoerders. Een gevleugelde uitspraak van mijn moeder werd: "Denk toch om je bloeddruk, maak je niet zo kwaad. Je kunt er toch niets aan veranderen." Maar loslaten kon hij niet. Als dochter betreurde ik zeer dat hij op deze manier niet echt van zijn welverdiende pensioen kon genieten.

Toch kon je hem geen groter plezier doen dan hem een boek te geven dat deze problemen aan de kaak stelde. Eén van de laatste boek die hij (op verzoek) van mij kreeg, was: Kees Wessels - Verkeerd spoor: de crisis bij de NS. Hij vond er zijn gelijk in: eindelijk iemand die zag wat er gebeurde.

Een groot deel van zijn boekenbezit staat nu hier bij mij op zolder. Uit elke levensfase zijn er boeken: een weerspiegeling zijn leven. Zijn socialistische opvoeding heeft hem nooit verlaten, ook niet bij de keuze van de weinige romans die hij bezat. Onrecht bestrijden, opkomen voor wie het minder goed getroffen heeft, het was een rode draad in zijn leven. Ongetwijfeld zou hij ook heel geïnteresseerd geweest zijn in Dit kan niet waar zijn van Joris Luijendijk. Maar gezien de zorgen van mijn moeder over zijn bloeddruk zou de beste keus voor deze Vaderdag geweest zijn:  De mythe van de economisme van Jesse Klaver. Als een teken van hoop dat het ook allemaal anders, socialer kan! Wat hadden we daar dan samen fijn over kunnen doorpraten........


© JannieTr, juni 2016.

De leesvraag #50books (KLIK HIER) is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf 2016 doet Hendrik-Jan dat. Vanaf "2016: vraag 2" probeer ik ook elke week mee te doen.

4 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal, Jannie. Lees je ook regelmatig een boek uit de verzameling van je vader?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lezen niet echt, de meeste zijn non-fictieboeken, waar ik wel eens in blader (socialisme, zeilsport, Friesland, treinen). De paar romans die hij had, spreken me niet zo aan: Muiterij op de Bounty, Bridge on the river Kwai, De Oriëntexpress van Den Doolaard. Misschien ga ik nog eens snuffelen tussen de oude Arbeiderspers boeken.

      Verwijderen
  2. Mooi beeld schets je van je vader. Een man van de vorige eeuw met een rood kloppend hart. Ik zie hem zo voor me. En ook je moeder die hem rustig probeert te houden. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het stukje van Ali wees me op een boek dat nu in mijn kast staat, maar dat ik nog niet las: De eeuw van mijn vader. Die ga ik dus binnenkort lezen! Hij was er erg over te spreken. Net als God verdween uit Jorwerd (daar werd zijn grootvader geboren en dat las ik al wel).

    BeantwoordenVerwijderen