Pagina's

donderdag 19 januari 2017

Poëzie: Het Liegend Konijn

Op de laatste donderdag van januari is het traditiegetrouw Gedichtendag. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan poëzieactiviteiten. Voor de enorme hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen, -programma’s en -activiteiten is één dag echter simpelweg veel te kort! Daarom is het tevens de start van de jaarlijkse poëzieweek die tot en met 2 februari zal duren. Meer daarover is te vinden op de website http://www.poezieweek.com/

Net als bij de Boekenweek hoort bij de poëzieweek een geschenk. Het thema van de week is dit jaar "humor". Het zal dan ook niet verbazen dat het poëtische geschenk geschreven is door Jules Deelder: Rotterdamse kost. Wie in deze week € 12,50 uitgeeft aan dichtbundels ontvangt het gratis.

Het was Ellen Deckwitz die met haar Olijven moet je leren eten in juni dit jaar een lans brak voor de poëzie. Dat de Cursus genieten van poëzie aanslaat, mag blijken uit het feit dat in september al de 3de druk verscheen. Dankzij haar "poëzie voor dummies" ontdekken velen dat poëzie misschien toch wel de moeite waard is om eens te proberen. Een tip voor beginners is, volgens de auteur, bloemlezingen door te nemen om zo de dichters te ontdekken die je aanspreken.

Een goed voorbeeld daarvan is Het Liegend Konijn onder redactie van de Vlaming Jozef Deleu. Tweemaal per jaar verschijnt dit Tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Voor mij ligt jaargang 14, nummer 2, oktober 2016. Daarin staan 167 nieuwe gedichten van 32 dichters. Ik zie bekende namen staan als: Anna Enquist, Eva Gerlach, Ingmar Heytze, Geert van Istendael, Hester Knibbe, Jan Lauwereijns, Yannick Dangre. Maar er vallen in de dikke bundel (232 pg.) genoeg minder bekende dichters te ontdekken. Volgens Vrij Nederland: 'Voor wie wil weten wat er in de Nederlandstalige poëzie gebeurt, is Het Liegend Konijn onmisbaar'. Misschien een idee om het in de poëzieweek te kopen? Dan krijg je Jules Deelder er gratis bij!

Mijn keuze: Geert van Istendael (1947) uit zijn recentste bundel Het was wat was (2015):

De kom die ik kapot liet vallen

Je had twee strepen, donkerbruin en goud,
geverfd, helemaal rond. De rest was gelig,
met luie ribbels naar beneden, oud,
vooroorlogs, toen mijn ongetrouwde tante,
je heeft gekocht, jou, inhoud en behoud.

Nu val je uit mijn linkerhanden. Scherven,
geen redden aan. Meer dan een mensenleven
heb jij gediend. Waarom dit domme sterven?

Het tijdschrift is in de boekhandel in Nederland en Vlaanderen te koop, maar ook te bestellen via de site van Het Liegend Konijn of uitgeverij Polis.

© Jannie Trouwborst, januari 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten