Pagina's

donderdag 30 januari 2020

Poeziëweek 2020: Pontjespoëzie

Vandaag begint de Poëzieweek van 2020. Ik lees met enige regelmaat poëzie, al blog ik er niet zo vaak over. Maar ik schrijf het soms ook wel eens. Gewoon voor mijn eigen plezier. Dat het niet helemaal onverdienstelijk is en dat anderen het ook kunnen waarderen blijkt af en toe, als ik er een prijsje mee win. Maar wat een vriendin onlangs ontdekte, daar was ik toch even stil van.

Vrienden van de Voetveren


Sinds ik het wandelen ontdekte, het zal zo'n 25 jaar geleden zijn, ben ik lid van de Vereniging Vrienden van de Voetveren. Je staat er misschien niet bij stil als je gebruikt maakt van een van de vele pontjes die op wandelroutes liggen, maar ze hebben bescherming nodig. Soms om ze te behouden als opheffing dreigt, soms geldelijke steun voor een opknapbeurt en allerlei andere zaken om ze in de vaart te houden. Wandel je graag en zie je ze niet graag verdwijnen? Vanaf 5 euro per jaar kun jij al Vriend zijn. 

In 2010 hield de vereniging voor de tweede keer een poëziewedstrijd over pontjes. Er werden 75 gedichten ingestuurd, waarvan er 39 gekozen werden om in een bundeltje te verschijnen. Er waren drie prijzen te verdelen. Ik won de derde prijs en mijn gedicht kwam met de andere 38 in het bundeltje Pontjespoëzie II te staan. Het boekje kreeg ik toegestuurd. Mooi vorm gegeven met naast elk gedicht een stemmige zwart-wit foto.

Van Breskens naar Vlissingen

Ik borg het boekje op en dacht er niet meer over na. Tot een paar maanden geleden. Een vriendin stuurde me een foto met de vraag of ik het gedicht op de foto had geschreven. Ze had het gevonden in de wachtruimte van het veer tussen Breskens en Vlissingen op een groot bord met een naam eronder die bijna de mijne is: Trouwhorst-van Oostrum. Een schrijffout dus, want in het boekje staat mijn naam wel goed. Ze werd er door geraakt, heel begrijpelijk gezien de nare periode die ze doormaakt. En dat raakt mij weer: ze voelt dus heel goed aan wat ik met het gedicht wil zeggen. En dat het daar nu hangt en meer mensen kan raken, ontroert me. Er hangt zelfs een Duitse vertaling naast voor de toeristen....Geen idee hoe het daar gekomen is en wie het uitgekozen heeft. Maar dat is ook niet belangrijk. 

Gedichtendag 2020

En nu, tien jaar later, op de gedichtendag van 2020, zal ik het hier delen op mijn blog. Ik vind dat wel een beetje eng. Hoe zal het beoordeeld worden? Maar eigenlijk moet ik me daar niet druk om maken. Ik sta er nog helemaal achter en als er al zovelen zijn die het hebben kunnen lezen in de wachtruimte van de veerdienst in Breskens, dan wordt het tijd het ook met mijn blogvrienden te delen.

Philippine, 17 juli 2010

Hier

Hier
tussen twee oevers
wordt het stil
in mij.

Wind zucht
mijn hoofd leeg,
water wiegt
mijn lijf
tot lome leden

Bagage lost op
in een wazige verte,
nevel versluiert
het land voor de boeg

Hier
tussen twee oevers
wordt het stil
in mij,
laat ik los
en geniet.

Jannie Trouwborst-van Oostrum

 
 (Te vinden in Pontjespoëzie II: 39 gedichten over een veerpontje. Vrienden van de Voetveren, 2011. Pb., 88 pg., zw.-wit foto's. ISBN:978-90-803523-8-4)

© Jannie Trouwborst, januari 2010.

9 opmerkingen:

  1. Het is prachtig, Jannie! Dit is poëzie waar ik van hou :-) Het moedigt me aan om door te gaan met zoeken naar mooie verzen. Ik tref zo vaak gedichtenbundels waar ik niks mee kan en soms vraag ik me dan af of ik er te dom of ongevoelig of ongeduldig voor ben, maar regels als deze maken het de moeite waard om verder te zoeken. Mocht je tips hebben van mooie bundels, dan zou ik het waarderen als je de titels wilt delen. Er zijn maar weinig bloggers die zich aan poëzie wagen en ik herken wel de aarzeling om erover te schrijven, maar dit genre mag best meer aandacht krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel. Mijn keuze is nogal ouderwets ben ik bang. Zo heb ik de verzamelde werken van J.C. Bloem in de kast staan. Ook houd ik erg van de gedichten van Remco Campert. Maar ik zal binnenkort eens gaan kijken wat ik nog meer heb. Nu ik een beetje weet wat jij mooi vind, kan ik je er misschien wel een paar noemen. Je hoort er nog van.

      Verwijderen
    2. Ik houd erg van oude muziek, dus misschien houd ik ook wel van oude poëzie :-) Ik heb hier een bundel van Bernlef die ik koester.

      Verwijderen
  2. Hoi Jannie, ook ik vind het een mooi gedicht en zoals je weet kan ik meestal helemaal niets met gedichten. Het ziet er typografisch ook mooi uit. Leuk dat het in de wachtruimte op een groot bord staat en natuurlijk ook erg leuk dat je het met ons wilt delen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat jij weinig met poëzie hebt en daarom ben ik met jouw compliment extra blij. Dank je wel!

      Verwijderen
  3. Dag Jannie, wat mooi. En wat een compliment dat het in een bundel staat.
    groet van Stien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Stien. De bundel vond ik wel leuk, maar dat het nu op zo'n openbare plaats hangt, dat deed me toch meer. Men is er dus van uit gegaan, dat het voor meer mensen geschikt was dan de beperkte oplage van het bundeltje van de Pontjesvereniging. Het moet er la jaren hangen en ik heb het zelf nog niet gezien. Ik ga er binnenkort zelf een foto van maken.

      Verwijderen
  4. Prachtig gedicht Jannie, fijn dat je dit uiteindelijk toch met ons hebt willen delen en je mag erg trots zijn op het feit dat het in een wachtruimte is vermeld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste gaf me de moed het te delen. Als iemand hiertoe besluit, dan moet het toch genoeg kwaliteit hebben om er hier mee naar buiten te durven treden. Maar het bleef eng. Ik ben blij dat jullie het zo goed ontvangen hebben. Dank je wel.

      Verwijderen