Pagina's

dinsdag 2 april 2019

Jan Siebelink, Louis Ferron en Lilian Blom

Over het boekenweekgeschenk van dit jaar zijn al heel wat analyses, meningen en relativeringen voorbij gekomen. Daar ga ik geen steentje meer aan bijdragen. Maar toch wil ik er aandacht aan besteden en wel om een heel andere reden dan verwacht misschien. Het gaat mij om een van de hoofdpersonen uit het verhaal: Loetje IJzertje. Zoals Siebelink in een interview zelf vertelde, is die gemodelleerd naar zijn goede vriend Louis Ferron.


Louis Ferron 1942-2005
Het toeval wil dat Gerbrand Bakker deze week in Trouw in zijn column Namenlijst (KLIK HIER) schreef over 70 schrijvers die vergeten lijken en ten onrechte niet meer in de boekwinkel te vinden zijn. Een fijn gevoel dat ik van meer dan 1/3 van de genoemde schrijvers 1 of meer boeken gelezen heb. Ik heb mijn eigen favoriete schrijvers, maar ik kies daarnaast bij voorkeur juist geen bestsellers en wel de minder besproken schrijvers en daarmee heb ik me tot nog toe altijd heel goed vermaakt. Een bespreking op mijn blog, meer kan ik niet voor ze doen.

Maar hoe vallen deze twee vaststellingen samen? Toeval bestaat niet, maar toch. In de lijst van Bakker wordt Lilian Blom genoemd, die in 2007/2008, een jaar nadat Gerbrand Bakker met zijn Boven is het stil de Debutantenprijs won, op de longlist van deze prijs stond met De Tuinkamer. Een onvergetelijk boek. Het is het ontroerende verslag van de laatste weken uit het leven van Louis Ferron, op zijn verzoek opgeschreven door zijn vrouw Lilian Blom. (Ook toen Vrouwkje Tuinman vertelde over Klaar dat ze bezorgde voor haar partner Starik, moest ik eraan denken. Nog meer toeval.)

Zo leest iedereen het boekenweekgeschenk met een andere focus. Voor mij werd Loetje IJzertje een belangrijke figuur, toen ik hoorde wie ermee bedoeld was. Door De Tuinkamer ken ik zijn persoonlijke geschiedenis en nu kan ik kijken of het beeld dat Siebelink van hem schetst daarmee overeenkomt. En dat spoort me aan nogmaals het prachtige boek van Lilian Blom te lezen. Het boek dat ik destijds naar aanleiding daarvan van Ferron las, zal ik niet herlezen, dat was nogal pittig. Maar van beide boeken heb ik de besprekingen uit het archief van mijn oude blog gehaald en hier opnieuw geplaatst.

Wie ze wil lezen: De Tuinkamer van Lilian Blom KLIK HIER en Het overspelige gras van Louis Ferron KLIK HIER.

Jan Siebelink - Jas van Belofte. Amsterdam, CPNB 2019. Geb., 93 pg. isbn:
9789059654679.


© Jannie Trouwborst, april 2019.

In mij archief zitten nog meer besprekingen van de boeken die op de Namenlijst van Bakker staan. Ik zal de komende tijd eens kijken welke voor herplaatsing in aanmerking komen.

12 opmerkingen:

  1. Hoi Jannie, dat valt tegen: ik vind mijzelf behoorlijk belezen, ook in de Nederlandstalige literatuur, maar toch heb ik van geen enkele van de 70 hier genoemd schrijvers een boek gelezen. Wel heb ik de vertaling van "De gedaanteverwisseling" van Franz Kafka door Willem van Toorn gelezen. Zo kom ik toch nog op een grand total van één boek uit. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Smaken verschillen ook Erik. Jij kunt vast ook wel zo'n lijst maken met mooie Nederlandse boeken die naar jouw idee niet genoeg aandacht kregen, denk je ook niet?

      Verwijderen
    2. Hoi Jannie, die zijn er zeker, maar ik heb toch over het algemeen schrijvers van de gevestigde orde gelezen. Zo heb ik van de zogenaamde grote drie, van elk meerdere boeken gelezen, terwijl ze geen van drie in mijn lijstje met 10 favoriete Nederlandstalige auteurs voorkomen. Groetjes, Erik

      Verwijderen
    3. Hoi Jannie, twee schrijvers waarvan ik vind dat ze te weinig aandacht krijgen, zijn: de schrijver van korte verhalen F.B. Hotz en Jean Dulieu van "Paulus de boskabouter". Ook mogen de dagboeken van Hans Warren wel wat meer aandacht krijgen, maar daar heb ik zelf al uitgebreid reclame voor gemaakt. Groetjes, Erik

      Verwijderen
  2. Dag Jannie. De Tuinkamer van Lilian Blom vond ik ook een mooi boek. Maar van L.Ferron heb ik, voorzover ik me herinner, niets gelezen.
    Het boekenweekgeschenk heb ik dit jaar niet.
    Boekengroeten van Stien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Stien, nadat ik mijn eigen recensie weer eens gelezen had, kreeg ik de behoefte om De Tuinkamer nog eens te lezen. Gelukkig is het e-book bij de bieb altijd beschikbaar. Het is nog veel mooier dan ik me herinner.

      Verwijderen
  3. Wat een fijn lijstje heeft Gerbrand Bakker gemaakt. Ik heb van een stuk of 20 schrijvers wat gelezen en een aantal staat nog op mijn lijstje. De rest moet ik dus ook maar eens gaan opzoeken :-)Altijd fijn om vanuit een andere hoek iets aangereikt te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vond ik ook. Ik ga er dan ook mee aan de slag. Of alles een succes wordt? Ik zag er ook schrijvers tussen staan van wie ik het eerste boek geweldig vond, maar een volgend niet. Maar kennismaken kan altijd natuurlijk.

      Verwijderen
  4. Ik kom tot 13 van de 70, dus het lijstje geeft inspiratie, al bevielen die 13 me niet allemaal even goed. Wel leuk dat Anne Eekhout erbij staat, één van mijn lievelingsschrijvers :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals ik hierboven al schreef: het is geen garantie dat de genoemde schrijvers van het lijstje alleen maar geweldige niet-ontdekte boeken geschreven hebben. Bovendien verschillen smaken. Maar het is een poging waard om er nog eens naar te kijken. Ik ga in elk geval de door mij besproken boeken nog eens voor het voetlicht halen of uit het oude blog archief......

      Verwijderen
  5. Ik kom helaas niet zo ver met het lijstje van Bakker. Zijn artikel heeft mij wel aan het denken gezet, want er zijn inderdaad veel auteurs die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Vorig jaar heb ik van Lilian Blom Slagschaduw gekocht, tot die tijd had ik nog nooit van haar gehoord. Net zoals andere auteurs in het rijtje trouwens. Ondertussen heb ik het lijstje uitgeprint en ga er wat mee doen. Eerst nog even verzinnen wat precies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Tuinkamer was haar debuut. Ik was er erg van onder de indruk. Heb het net herlezen en was weer helemaal geroerd. Eigenlijk een schande dat ik daarna niets meer van haar gelezen heb. Heb je Slagschaduw al gelezen en wat vond je ervan?

      Verwijderen