zondag 22 mei 2016

Annie M.G. Schmidt week - Wie kent nog De Spin Sebastiaan?

Van 20 t.m. 28 mei is het Annie M.G. Schmidtweek, met als thema Op Avontuur. Daarbij is er veel aandacht voor haar proza voor kinderen. Maar uiteraard heeft ze nog veel meer op haar naam staan. Ook voor volwassenen. Teveel om op te noemen, kijk maar eens op Wikipedia (KLIK HIER).

Boekenblogster Leesdame kwam met het idee herinneringen aan boeken van Annie te verzamelen en in haar blog een plekje te geven. Een leuk idee! Wil je meedoen, ga dan naar deze link (KLIK HIER). Ik doe ook graag mee en zal haar een samenvatting van dit blogje sturen. De uitgebreide versie vind je hier.

Mijn eerste kennismaking met de versjes van Annie M.G. Schmidt vond plaats via een prijsvraag. Ik was 8 jaar en logeerde bij mijn opa en oma. Ze moedigden me aan een raadsel op te lossen waarmee je een boek kon winnen. Wat spannend was dat! Zelf een briefkaart schrijven, netjes de oplossing op de achterkant, een extra postzegel en dan in de brievenbus. Ik was al weer thuis toen de uitslag kwam: Ik was een van de drie gelukkigen die een boekenlijstje kreeg thuisgestuurd om er een te kiezen. Het berichtje in de krant waarin dat stond heeft mijn vader uitgeknipt en voorin het boek geplakt dat ik koos: Dit is de spin Sebastiaan - Versjes en korte verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt.

Dolgelukkig was ik er mee. Ik kon al goed lezen, maar er waren thuis nog geen kinderboeken (ik was de oudste). Ook was er in die jaren geen geld om boeken te kopen of een bibliotheekabonnement te nemen. Met mijn verjaardag kreeg ik wel eens een boek van mijn grootouders. Maar hier kon ik mee vooruit. Ik vond de versjes geweldig en al snel kende ik er een paar uit mijn hoofd. Ze zijn zo verankerd dat ik ook nu nog een aantal ervan moeiteloos kan opzeggen.

Het is wel goed gekomen met die boeken voor een leesgraag meisje hoor! Later kreeg ik Het Fluitketeltje (ook versjes) en De A van Abeltje. Het was toen dat ik begreep dat een boek niet alleen een titel heeft, maar ook een schrijver. En dat je die naam maar beter kunt onthouden als je van zijn/haar boeken had genoten. Voor mijn kleine zusje kwamen de Jip en Janneke boekjes. En toen ik zelf kinderen had waren Floddertje en Pluk van de Petteflet aan de beurt.

Als oppasoma voor onze 2 oudste kleindochters, kocht ik Ziezo: de 347 kinderversjes van Annie M.G. Schmidt. Elke schooldag las ik tussen de middag bij de broodmaaltijd enkele versjes voor. Ze vonden het prachtig. Ook al waren sommige misschien wat gedateerd. Dat was geen probleem om de clou te snappen, van het ritme en het grappige verhaaltje te genieten en meteen de woordenschat te vergroten. "Tante Trui en Tante Toosje zaten op de kanapee" - wat is een kanapee oma? (De spelling is overgenomen uit Ziezo). "Meneer is niet thuis en mevrouw is niet thuis, het keteltje staat op het kolenfornuis"  - nog nooit van gehoord. Er ontsponnen zich hele verhalen rondom de versjes, want wat is het leuk dat Tante Trui en Tante Toosje uiteindelijk in Ameland terecht komen, als je net de Waddeneilanden heb leren opsommen op school.

De spin Sebastiaan ligt hier naast me. Ik moet hem voorzichtig hanteren, hij valt bijna uit elkaar. Met recht stukgelezen! Met voorin het krantenberichtje, voorzien van de datum: 26 mei 1956. Middenin deze week 60 jaar geleden! Een hele dierbare herinnering dus, aan mijn eerste eigen boek èn aan mijn lieve en zorgvuldige vader.

Voor wie het versje van Sebastiaan niet kent, hier de tekst:

Sebastiaan

Dit is de spin Sebastiaan.
Het is niet goed met hem gegaan.

Luister!

Hij zei tot alle and're spinnen:
Vreemd, ik weet niet wat ik heb,
maar ik krijg zo'n drang van binnen
tot het weven van een web.

Zeiden alle and're spinnen:
O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,
kom, Sebastiaan, laat dat nou
wou je aan een web beginnen
in die vreselijke kou?

Zei Sebastiaan tot de spinnen:
't Web hoeft niet zo groot te zijn,
't hoeft niet buiten, 't kan ook binnen
ergens achter een gordijn.

Zeiden alle and're spinnen:
O, Sebastiaan, nee Sebastiaan,
toe Sebastiaan, toom je in!
Het is zó gevaarlijk binnen,
zó gevaarlijk voor een spin.

Zei Sebastiaan eigenzinnig:
Nee, de Drang is mij te groot.
Zeiden alle and'ren innig:
Sebastiaan, dit wordt je dood....
O,o,o, Sebastiaan!
Het is niet goed met hem gegaan.

Door het raam klom hij naar binnen.
Eigenzinnig! En niet bang.

Zeiden alle and're spinnen:
Kijk, daar gaat hij met zijn Drang!

Pauze

Na een poosje werd toen éven
dit berichtje doorgegeven:
Binnen werd een moord gepleegd.
Sebastiaan is opgeveegd.
 
Annie M.G. Schmidt (In: De spin Sebastiaan).

© Jannie Tr, mei 2016.

9 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen :) De spin Sebastiaan ken ik zeker, want mijn zus deed ooit mee met een talentenjacht en daar droeg ze dit gedicht voor. Ik weet niet meer of ze gewonnen heeft, maar het was erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je mijn adres lezen op het knipsel? Dan weet je waar ik woonde in mijn jeugd....

   Verwijderen
 2. Hoi Jannie, ik heb een aantal van de boeken van Annie M.G. Schmidt pas gelezen toen ik volwassen was: "Abeltje", "Pluk van de Petteflet", "Minoes", "Otje" en ""Wiplala". Ik geloof dat ik wel een fan van haar kinderboeken ben. Haar versjes ken ik niet zo. Van "Otje" is een heel leuke televisieserie gemaakt. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van Minoes is ook een film gemaakt. Die was erg spannend vonden mijn kleindochters. Ik vermoed dat je de versjes ook wel zult waarderen: ze zijn ook voor volwassenen leuk.

   Verwijderen
 3. Wat mooie herinnering! Dat krantenartikeltje erbij maakt het helemaal af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond die van jou anders ook heel mooi! Ik vond het ook bijzonder om te lezen dat die in mijn ogen oer-Hollandse Annie ook Vlaamse lezertjes had!

   Verwijderen
 4. Niet alleen ter voorlezing aan mijn drie dochters indertijd maar ook voor mij als 85-jarige heel verblijdend om aan terug te denken en van die herinneringen te genieten. gegroet aan allen die dit lezen. Pim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, dat mijn blogpost na zoveel jaar nog gelezen wordt. En dat deze goede herinneringen oproept.

   Verwijderen
 5. Ik heb "De spin Sebastiaan" zelfs voorgelezen tijdens de uitvaart voor mijn moeder. Jaren lang had ze het aan mij voorgelezen. Zelfs nog wel eens toen ik al volwassen was! En nu wilde ik het aan háár voorlezen. Wat hebben we een plezier gehad met de verhalen van Annie. "De rechter en zijn toverhoed", "De familie Kribbekat", "Van Daantje en het kraantje"...heerlijke verhalen! Maar Sebastiaan blijft mij toch wel het meeste bij!!

  BeantwoordenVerwijderen