zondag 15 juli 2018

Zoeklicht op Suriname

In Suriname, het verre overzeese land, dat ooit tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde, is Nederlands een bekende en nog veel gebruikte taal. Ook na de onafhankelijkheid (in 1975) is daar weinig verandering in gekomen. Bovendien wonen er in Nederland veel mensen met een Surinaamse achtergrond. Dat betekent ook dat er Surinaamse literatuur bestaat in het Nederlands, zodat iedereen uit hetzelfde taalgebied er kennis van kan nemen. Maar gebeurt dat ook? Te weinig naar mijn idee.

Een paar jaar geleden koos ik het thema Suriname uit voor de leesclub die ik begeleidde. Het is één van de meest inspirerende jaren van de club geweest. Begrip voor mensen uit een andere cultuur kun je opdoen via boeken. Non-fictie uiteraard, maar via fictie lukt dat misschien nog wel gemakkelijker. De boeken die ik destijds koos, hadden allemaal een link met Suriname. Maar wel zo, dat er iets te leren viel over het land zelf, haar geschiedenis en haar bewoners: die van vroeger, die van nu en van hen die nu in Nederland wonen. 

Maand van de Surinaamse literatuur : september 

Maar behalve dat je er iets uit op kunt steken, zul je ook ontdekken dat er prachtige Surinaamse romans geschreven worden. Historische en hedendaagse, waarbij je je al lezend bewust wordt van hoe de pijnlijke geschiedenis van voorouders nog na dreunt bij hedendaagse generaties, daar en hier. Iets wat op zich universeel is.

Laat je verrassen, sta open voor nieuwe inzichten. Dat is wat ik graag zou willen in de maand september, die ik uit zal roepen tot de Maand van de Surinaamse literatuur (#MSL2018). Meer over de manier waarop we die gaan invullen hoor je eind augustus in een apart blog. In oktober zal ik alle door jullie gelezen titels verzamelen in een extra blog en zo hopelijk voor nog meer inspiratie zorgen met betrekking tot Surinaamse literatuur. Voor volgend jaar alvast?

Inspiratie opdoen?


Ik heb een aantal leestips voor je op een rijtje gezet: KLIK HIER

Wil je weten welke boeken we met de leesclub lazen en hoe de bijeenkomsten verliepen, dan kun je dat vinden via het label SURINAME (KLIK HIER). 

Winactie

Van drie uitgevers heb ik vier boeken toegezegd gekregen voor een winactie. Daarover later meer.

© Jannie Trouwborst, juli 2018.

8 opmerkingen:

  1. Mooi plan! Ik vond zelf 'De koningin van Paramaribo' erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle links zijn welkom in september, ook naar reeds verschenen blogrecensies. Ik heb zelf ook nog lang niet alles gelezen dat me interessant of mooi lijkt. Ik hoop op een mooi overzicht.

      Verwijderen
  2. Oh wat tof Jannie! Ik lees inderdaad heel weinig Surinaamse literatuur en fijn dat daar door jouw initiatief verandering in komt! Ik begin deze week in Dubbelbloed van Etchica Voorn, de eerste Surinaamse literatuur in jaren voor mij. Ik ga komende week de links die je plaatste uitgebreid lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zo helpen jullie mij ook weer aan nieuwe titels. Top!

      Verwijderen
  3. Ik moet bekennen dat ik weinig of niet vertrouwd ben met Surinaamse literatuur. Dus een prachtinitiatief! Ik probeer mee te doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! September was jouw maand voor de Franse literatuur. Maar ik vermoedde dat je het dit jaar te druk zou hebben daarvoor ;-) Dus dat je me het niet kwalijk zou nemen als ik hem even inpikte.... Ik zal als het begint nog een lijstje maken met suggesties. Logisch dat Suriname vreemd is voor jou. België had alleen Franstalige koloniën toch?

      Verwijderen
  4. Ja ik ga ook proberen mee te doen.
    Erg leuk Jannie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geweldig Dettie! Ik wil zoveel mogelijk links verzamelen, dus die naar oudere besprekingen mogen ook! Graag zelfs.

      Verwijderen