woensdag 22 augustus 2018

Zoeklicht op Suriname: leestips

Binnenkort gaat de Maand van de Surinaamse Literatuur van start. Daarvoor heb ik de afkorting #MSL2018 bedacht. Wie op dit label klikt, in de rechterkolom, heeft alles wat hierover geschreven is bij elkaar. 

Leestips 

**Een gemakkelijke ingang is de catalogus van de bibliotheek. Ook als je (nog) geen lid bent, kun je daar gebruik van maken. Kies bv. voor:

https://www.bibliotheekzeeuwsvlaanderen.nl/

Type in het zoekvak Suriname (dat geeft 2258 hits)
Aan de linkerkant vind je mogelijkheden om je keuze te verfijnen, op fictie bijvoorbeeld. Verdere verfijning blijft mogelijk. Ook e-books worden apart vermeld. Wat een keus hè? Dat alles en zelfs DVD's en muziek, te leen op je bibliotheekpas.... ;-)
Het viel me op dat als je er door heen struint je op een heel gevarieerd aanbod stuit: historische, psychologische of politieke romans, thrillers, non fictie, romantiek en kinderboeken.

**Enkele uitgevers hebben zich toegelegd op het uitgeven van "kleurrijke" literatuur.

De eerste is Conserve (KLIK HIER) die twee van zijn uitgaven beschikbaar heeft gesteld voor na afloop van deze maand.

De tweede is In de Knipscheer (KLIK HIER) die zichzelf de "kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers" noemt.

**Wil je weten welke boeken we lazen met de leesclub een aantal jaren geleden en hoe de bijeenkomsten verliepen, dan kun je dat vinden via het label Suriname in de rechterkolom. (KLIK HIER)

Mijn favoriet destijds? Annet de Vries - Scheurbuik (KLIK HIER)

Als inleiding  gebruikten we:

Karin Anema - De groeten aan de koningin (KLIK HIER) Reisverslag dat een mooi beeld geeft van heel Suriname, niet alleen Paramaribo

De geschiedenis van Suriname (KLIK HIER) prachtig uitgegeven door Waanders.


Verhalenbundels zijn:

**Voor mij ben je hier (onder red. van Michiel van Kempen)(KLIK HIER) verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers

**Waarover we niet moeten praten: een verzameling korte verhalen van Surinaamse en Antiliaanse vrouwen onder red. van Willy Alberga.

Heb je liever gewoon wat namen?

Cynthia McLeod, Karin Amatmoekrim, Astrid Roemer, Clark Accord, Annete de Vries, Tessa Leuwsha, Albert Helman, Ellen Ombre, Marylin Simons. 

Ik doe daarmee geen recht aan nog talloze anderen, maar ik ben dan ook echt geen expert! Ik hoop zelf via deze maand ook ontdekkingen te doen!

Heb jij ook nog tips? Laat ze weten, dan plaats ik ze hier nog bij.


Leestip van Ali: Uitgebreide lijst bij Goodreads (KLIK HIER)


© Jannie Trouwborst, augustus 2018.

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige lijst Jannie, ik heb mijn eerste boek voor MSL2018 al uit en haal straks nummer twee op bij de bieb en zie hier voldoende boeken staan die boek nummer drie kunnen worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent er vlot bij! Ik ben benieuwd. Het is allemaal veel meer werk dan ik verwachtte. Ik heb zelf al een boek liggen en ik zag net dat het tweede ook binnen is bij de bieb. Eigenlijk had ik het een maand later willen doen, maar ik wilde jouw poëzieweek in oktober ook niet doorkruisen. De twee voor de MKA2018 staan al klaar. Daar dus geen zorgen meer over. Maar er ligt hier ook nog een recensieboek dat voor 1 september klaar moet zijn. Dat zou trouwens ook in de Maand van de Klassiekers passen, dus wie weet een vijfde..

   Verwijderen
 2. Leuk dit! Ken je toevallig ook 'Onder de Paramariboom' van Johan Fretz? Vond ik erg mooi, helaas niet deze maand gelezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die ken ik nog niet. Als je een link naar een recensie daarover op je blog hebt of als je op: https://mijnboekenkast.blogspot.com/2018/08/zoeklicht-op-suriname-wie-doet-er-mee.html er nog een kort stukje over wilt schrijven, dan neem ik hem op in de lijst. En misschien wil je nog een ander Surinaams boek lezen? De maand is net begonnen!

   Verwijderen