zaterdag 15 juli 2017

Geen boeken mee op vakantie!

Na een pauze van ongeveer een half jaar begon het toch weer te kriebelen. Ik kan niet beloven dat er elke week iets komt, maar ik wil toch weer af en toe mee doen met #50books. Martha wil dit keer weten: Welk(e) boek(en) neem je mee op vakantie? (KLIK HIER). Daar wil ik graag een antwoord opgeven, al is het misschien niet helemaal wat Martha ervan verwacht. Om het kort samen te vatten: ik neem geen boeken mee op vakantie. 

Lees ik dan niets in de vakantie? Jazeker wel! Het hangt er echter vanaf wat ik tegenkom. Huh? Om te beginnen gaan wij eigenlijk altijd ergens in Nederland op vakantie. Wij zijn aangesloten bij Holidaylink, een organisatie die bemiddelt tussen mensen die een oppas zoeken voor hun huisdieren en hun huis en mensen die daar wel oren naar hebben. Net als vorig jaar gaan wij naar Noordwolde, een plaatsje in Friesland, op de grens met Drenthe en Overijssel. We bivakkeren daar 4 weken in een gerestaureerd boerderijtje in het buitengebied met een prachtige tuin, een braaf poesje en een heerlijk vrij uitzicht. Met voldoende wandel- en fiets natuur in de directe omgeving.


Zoals mijn gewoonte is, heb ik vorig jaar vóór de vakantie geprobeerd te lezen wat er te lezen viel over plek waar we op vakantie gingen. Over de geschiedenis van Noordwolde: ooit het bloeiende centrum van het rietvlechtambacht. Maar ook de verhalen over de armoede onder de land-en veenarbeiders en het harde leven in deze buurt stonden beschreven in het enige boekje dat ik vond: Geschiedenis van Noordwolde en de rotan-meubelindustrie door L. Kamminga uit 1964. Een geweldige basis om de omgeving waar je wandelt en fietst met andere ogen te bekijken en om alles nog eens terug te vinden in het Rietvlechtmuseum. Als je ooit in de buurt bent een aanrader. (Voor een uitgebreid verhaal over het museum: KLIK HIER).

In dezelfde buurt liggen de Koloniën van Weldadigheid die volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid tot het Werelderfgoed gaan behoren. Ik las tijdens ons verblijf in Noordwolde de drie boeken van Wil Schackmann daarover (voor het hele verhaal plus de boekbesprekingen: KLIK HIER). Maar die boeken had ik dus niet zelf meegebracht.....

Tijdens de kennismaking vorig jaar bleken de gastheer en -vrouw onze interesses te delen. Bruno heeft een kast vol boeken over de regionale geschiedenis en andere historische onderwerpen en abonnementen op allerlei historische tijdschriften. Karin is een liefhebber van Nederlandse literatuur en heeft kasten vol boeken staan die ik altijd al eens had willen lezen. Ik hoef dus helemaal geen boeken mee te nemen: ik mag uit de kast pakken wat me interesseert.

En krijg ik dan toch ineens zin in Maarten 't Hart of Hans Dorrestijn, dan zet ik die via de onlinebibliotheek gewoon even op mijn tablet.


© Jannie Trouwborst, juli 2017.

De foto's bij dit blog zijn gemaakt in Museum de Koloniehof in Frederiksoord.

Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden van anderen. Wil je ook meedoen? Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder het blog van Martha (KLIK HIER) of alleen je reactie. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.

9 opmerkingen:

 1. Leuk concept van vakantie en een leuk concept van boeken lezen. Je loopt alleen het risico dat iemand dingen in zijn kast heeft staan waar je geen interesse in hebt. Maar dat is bij jou niet het geval. Prettige vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kies de adressen waar ik wil oppassen weloverwogen uit en er is altijd eerst een kennismaking. Daarbij gaat mijn aandacht behalve naar een goed bed ook uit naar de boekenkast ;-). Maar dan nog: mijn tablet gaat altijd mee, dus in geval van nood: e-books van de bieb. Maar dit adres is bekend, zoals je al begreep.

   Verwijderen
 2. Wat een verrassende wending. Extra leuk dat je weer meedoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Niek. Ik krijg er weer zin in... (750words?)

   Verwijderen
  2. Voor mij werkt 750words voor van alles en nog wat dus wie weet wat het bij jou doet.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke manier om vakantie te vieren! Heb je zelf ook huisdieren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet meer. Vroeger hadden we vogels en een poes. Je kunt zelf bepalen op wat voor huisdieren je wilt passen: honden en paarden zijn geen optie voor ons. Op vogels, vissen, kippen en poezen hebben we al gepast, konijnen, cavia's en kleinvee zou ook wel gaan. Vooral die kippen vond mijn man geweldig!

   Verwijderen
 4. Is dat een oude koloniehuisje waar je in verblijft? Het huisje lijkt er wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, hier logeren we niet. Dit is een foto van een koloniehuisje in het Museum de Koloniehof te Frederiksoord. Wij hebben een logeeradres in Noordwolde. Dat is gelukkig een stuk ruimer ;-)

   Verwijderen