zondag 20 januari 2008

Lo van Driel - De kwestie Jobse

Januari 2008 – waardering 7

Een man, een niet al te jonge historicus, vindt bij toeval gedichten van ene Jan Jobse (in Cadzandria, een Zeeuws-Vlaams jaarboekje uit 1854); Jobse blijkt niet alleen onderwijzer (collega van de bekende J.H. van Dale van het Woordenboek) maar vooral een vergeten Zeeuwse dichter. Als de man in kwestie de raadsels rond Jobse (waar hij gaandeweg op stuit) tracht op te lossen, stoot hij op bizarre feiten. Wie was Jan Jobse? Waar leefde hij en waar stierf hij? De wereldvreemde man trekt de stoute schoenen aan en komt al speurend de affaire op het spoor waardoor Jan Jobse van het rechte pad raakte. Met alle gevolgen van dien. Terwijl de man bij voorkeur in een archief zit, op een rustig terras of desnoods een eindje gaat fietsen, brengt de levenswandel van Jan Jobse hem steeds verder van huis.
De feiten kloppen, het verhaal van de man is er omheen verzonnen. Interessant om te lezen, vooral voor Zeeuws-Vlamingen (die veel van de omgeving zullen herkennen) en anderen die geïnteresseerd zijn in historie. Aan de hand van de gevonden feiten worden tal van wetenswaardigheden met het verhaal verweven op een natuurlijke, niet schoolse manier.

Lo van Driel schreef ook: Leven in letters, de biografie van J.H. van Dale.

Dit boekje is een speciale uitgave van de gezamenlijke Zeeuwse boekhandels in het kader van de jaarlijkse Week van het Zeeuwse Boek, in 2003.
© JannieTr, januari 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten