dinsdag 1 januari 2008

Marieke van der Pol – Bruidsvlucht

Januari 2008 – Waardering: 7,5. 
                      
Samenvatting


Drie jonge vrouwen, Ada, Marjorie en Esther, willen aan de beklemmende naoorlogse sfeer in Nederland ontsnappen en een bestaan opbouwen in Nieuw-Zeeland. Ze nemen deel aan een internationale luchtrace en reizen naar hun nieuwe vaderland in een vliegtuig vol meisjes zoals zij: bruiden op weg naar hun toekomstige echtgenoten.Tijdens de vlucht ontmoeten zij Frank, die alleen reist en op wie niemand wacht. Deze ontmoeting zal de koers van hun levens in Nieuw-Zeeland drastisch wijzigen, nog meer dan ze zelf beseffen. Vijftig jaar later, wanneer ze elkaar op de begrafenis van Frank weer treffen, staan ze oog in oog met de waarheid. Het is de vraag of je kunt vluchten voor wie je bent. Een meeslepend verhaal, gebaseerd op historische werkelijkheid: in 1953 werd The Last Great Air Race London-Christchurch gehouden. Het KLM-vliegtuig won. Omdat er zo veel bruiden onder de passagiers waren, werd er in de internationale pers van 'de bruidsvlucht' gesproken.
                                                         
Auteur


Marieke van der Pol (Amsterdam, 1953) is in 1979 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool. In 1992 begon zij na een korte opleiding dramaschrijven aan de Media Academie met het schrijven van scenario’s. In 1999 stopte zij met acteren. Ze schreef voor verschillende televisieseries, en maakte voor IdtV Film een filmbewerking van De Tweeling van Tessa de Loo. Haar scenario kreeg een Gouden-Kalfnominatie in 2003. De film, geregisseerd door Ben Sombogaart, won het Gouden Kalf Beste Film. Ook kreeg De Tweeling in 2004 een Oscarnominatie voor Best Foreign Language Film. Voor IdtV Film schreef zij het scenario Bride Flight dat inmiddels verfilmd is, opnieuw in de regie van Ben Sombogaart.
                                                                  
Leeservaring 


Bruidsvlucht is de debuutroman van de scenariste Van der Pol (1953). Het is een spannend boek geworden, dat structureel goed in elkaar zit en lekker wegleest. De vrouwen ontmoeten elkaar op de begrafenis van Frank en via flashbacks lezen we over hun onderlinge relaties en afzonderlijke levens. De personages komen redelijk goed tot leven en stukje bij beetje komen we meer te weten over de drama’s in hun leven, waardoor de spanningsboog vrijwel tot het eind gehandhaafd blijft. Toch is niet elke karakterontwikkeling even geloofwaardig. Stilistisch is het boek niet echt bijzonder. Wie het boek eenmaal uit heeft, begrijpt waarom het verhaal bij uitstek geschikt is als filmscenario. En dat brengt me wel bij de vraag in hoeverre het eerlijk is een gelauwerde scenarioschrijfster te laten wedijveren met “echte” beginners bij het toekennen van een debutantenprijs…
Op 28 september 2008 heeft Marieke van der Pol de Academica Debutantenpris 2007/2008 uitgereikt gekregen.
                                                       
Amsterdam, Arbeiderspers, 2007. Paperback, 415 p. isbn: 9789029562997
© JannieTr, nov. 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten