vrijdag 1 april 2011

Gerbrand Bakker - Populierensap: een bomendagboek

April 2011 - waardering: 7,5

Op de achterkant:

In Populierensap, een bomendagboek verhaalt Gerbrand Bakker (bekroond schrijver en hovenier) over bomen, struiken en planten. Over de dingen die hij meemaakt in tuinen en met tuineigenaren en de natuur in het algemeen. Bakker's originele kijk op mens, flora en fauna maakt dit boekje tot een uniek inkijkje in zijn wereld.

Reden van lezen:

Met veel plezier lees ik bijna dagelijks de "dingetjes" op zijn weblog. Niet elke dag een hoogstandje, maar er zitten geregeld juweeltjes tussen. Dit boekje bevat behalve bijdragen van zijn weblog ook columns die eerder in de Groene Amsterdammer verschenen zijn. Het eindigt met een kort verhaal, speciaal voor dit boekje geschreven.

Mijn mening:

Leuk cadeauboekje voor elke Gerbrand Bakkerfan (€ 4,99). De keuze van de stukjes is goed: ze horen echt bij elkaar en gaan niet alleen over bomen, zoals de ondertitel doet vermoeden. Ze zijn stuk voor stuk het lezen waard, geven een aardige kijk op zowel zijn leerperiode als aankomend hovenier en zijn werkzaamheden bij klanten en familie, als zijn kijk op de natuur. Met echte Bakkeriaanse observaties van zowel de natuur als het menselijk handelen. Humor en relativering ontbreken daarbij niet. Het afsluitende korte verhaal is intrigerend.

Lijkt op het boek:

Ezel, schaap en tureluur. Ook een verzameling stukjes van zijn weblog en een keuze uit de Groene Amsterdammer columns. De keuze van de stukjes in Populierensap is echter consistenter. Bovendien zijn deze stukjes recenter en (daardoor?) beter geschreven.

Favoriet citaat:

In Zorg van 15 november 2007 vertelt hij over de tuineigenaren die hem tijdens zijn werkzaamheden lastig vallen met allerlei privéproblemen. Hij vraagt zich af: "Of is het niet zozeer het beroep, en ben ik het zelf? Sta ik dusdanig "open" een moestuin te bemesten of de heg te knippen, dat werkgevers hun hart wel móeten luchten? Soms verlang ik hevig naar mijn oude, dode opa, die - als ik zijn huis aan het opschilderen was - vijf keer per dag achter me kwam staan en dan simpelweg zei: "Wat knapt het op, hè?""

Bakker, Gerbrand - Populierensap: een bomendagboek - Areopagus, 2011. Geb., 88 p.

ISBN: 9789085643715

©JannieTr, april 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten