zaterdag 9 juli 2011

Gerbrand Bakker - Gras, om languit op te liggen

Juni 2011 - waardering: 7,5.

Inleiding

Op verzoek van Boekhandel Plukker in Schagen heeft Gerbrand Bakker een boekje samengesteld ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde winkel. Het is uitsluitend te koop in de winkel en werd tijdens de openingsdag door de auteur voorzien van een handtekening. Voor mij een onmogelijke missie, omdat ik honderden kilometers van Schagen woon, maar dankzij de hulp van Uitgeverij Cossee (mede-uitgever van dit boekje) ontving ik toch een exemplaar.
De foto op de voorkant is door Gerbrand Bakker zelf gemaakt. Over de komma in de titel is behoorlijk gediscussieerd. Zie daarvoor De komma op zijn weblog. 

Inhoud

Net als bij het boekje Populierensap van enige tijd terug heeft Gerbrand Bakker voor deze uitgave een keuze gemaakt uit de stukjes op zijn weblog en de columns die hij voor De Groene Amsterdammer schreef. Sommige kende ik al van zijn weblog, andere waren nieuw voor me.

De ondertitel is geworden Buitendagboek. In chronologische volgorde komen natuurnotities geschreven tussen 19 maart 2006 en 2 december 2010 aan bod. De seizoenen komen voorbij in een mengeling van verwondering, melancholie, humor en droge constateringen. Elk seizoen heeft iets voor ons in petto, als we het maar willen zien, ruiken, proeven. Bakker geeft er zijn eigen, vaak verrassende, kijk op.

Citaten

 De laatste boerenkool uit de moestuin van zijn moeder met een halve rookworst, want: "het is lente".

 Een tuin waar hij in november honderden bollen onder de zwarte aarde moest stoppen, omdat de oude man dat zo wilde. "We zagen de oude man op zijn stoel zitten. Uitkijkend over zijn "wachttuin". De hele winter zal hij door de grote ruit vol verwachting naar de zwarte aarde kijken. Daar was het hem om te doen. Zwarte aarde als overbrugging naar een volgend jaar".

 Tijdens een lezing ineens begrijpen waarom mensen het zo erg vinden als een oude boom geveld wordt. "Het wegvallen van zo'n soms eeuwenoude reus herinnert de mens aan zijn eigen sterfelijkheid. En het planten van een jonge boom is vervolgens bijna nog onverdraaglijker, omdat de mensen die er in de buurt wonen de boom nooit of te nimmer in honderdjarige glorie te zien zullen krijgen. (...) Ietwat verward verlieten de lezingbezoekers kort daarop de zaal. Buiten vroor het, dat vonden de meeste mensen wel lekker fris aan hun hoofd."

 Nog eentje dan: Midden in de zomer weet hij even niet waarover te schrijven. "Soms is er gewoon niets. Ik weet wel hoe dat komt: het is 1 augustus, de eerste dag van de meest overbodige zomermaand. Ik wil hem verbannen, ik heb nu al zin in september. De zomer duurt altijd een maand te lang."

Leeservaring

Het ene stukje spreekt meer aan dan het andere. Maar voor wie niet dezelfde kwaliteit als van zijn romans verwacht, valt er in deze bundel toch nog genoeg te genieten door de rake observeringen en stemmige beschrijvingen van de natuur waar we allemaal onherroepelijk deel van uitmaken. De terloops bijgevoegde humor en de melancholische overpeinzingen doen de rest.

 Leuk boekje om cadeau te doen aan een Bakker-fan (€ 5,95).

Gerbrand Bakker - Gras, om languit op te liggen. Schagen, Plukker/Cossee, 2011. Geb., 106 pg., geen isbn. Verkrijgbaar bij Boekhandel Plukker - Schagen.

©JannieTr, juli 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten