dinsdag 25 augustus 2015

ANV Debutantenprijs 2015 - Robben, Polak en Weijers

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel. Het bijzondere en unieke aan de prijs is dat hij zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een kalenderjaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Die oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar. De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse Debutantenprijs (later Debutantenprijs) voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. Andere inmiddels bekende namen zijn: Gerbrand Bakker, Ellen Heijmerikx, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Ricus van de Coevering, Erik Menkveld e.a.
Op de shortlist van dit jaar staan Jaap Robben, Nina Polak en Nina Weijers. Wie alle drie de boeken heeft gelezen kan meedoen met de beoordeling.

Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 20 september in het Energiehuis te Dordrecht. Meer informatie is te vinden op: http://www.anvdebutantenprijs.nl/ 

Toen de shortlist verscheen had ik alleen Birk van Jaap Robben gelezen (KLIK HIER). Ik was erg onder de indruk van dat boek. Hoewel de beide andere boeken me niet zo aan spraken, besloot ik ze toch te lezen, aangespoord door de enthousiaste reacties van anderen. En dus gingen ze mee op vakantie.

Nina Polak - We zullen niet te pletter slaan

"Begin twintig zijn Anna en haar halfbroer Schard als ze merken dat je aan iets of iemand hechten niet vanzelf gaat. Anna houdt van haar artistieke homovriend Manu, die niet alles met haar kan delen. En Schard reist zijn hartsvriendin Padma achterna naar India, maar hoe ijverig hij haar ook helpt, in wat hij het liefst zou willen, slaagt hij maar niet: onmisbaar zijn. Een tere thematiek, twee jonge volwassenen die het zonder zekerheden moeten stellen."

Tot zover de tekst uit het juryrapport van de Debutantenprijs. Eraan toegevoegd kan nog worden dat deze jonge mensen uit een bijzonder gezin komen: met twee moeders, die aan het begin van het verhaal na 20 jaar een einde maken aan hun lesbische relatie. Een interessant uitgangspunt, waarvan de consequenties te weinig uitgewerkt werden in het verdere verhaal. Maar dat was niet de voornaamste reden dat ik veel moeite had om het boek steeds weer op te pakken.
De belangrijkste reden was dat ik het totaal niet spannend vond. Een bijzonder coming-of-age verhaal, dat wel. Maar zonder een spanningsboog die maakt dat je door wilt lezen. Alleen sommige stukken over Schard (in India met Padma) of later met zijn moeder Benya in de auto sloegen aan omdat ze zowel spannend als authentiek over kwamen. Maar helaas werden ook die onderbroken door de gezochte stijlconstructies die tenen doen krommen en daarmee het gegrepen worden door de best emotionele gebeurtenissen onderuit halen. Wat te denken van bv.: "De regen hamert woedend op het brakke blik. De krolse piano kreunt spottend door. In de ritselende bomen kraaien ongerust de vogels. De aspartaam kietelt haar klieren. Ze wordt ongemakkelijk van de fotograaf die om hen heen cirkelt - zijn eeuwige spiegelreflex voor zijn bleke hoofd - en alles voor de eeuwigheid opslokt in zijn sluiter. Een nevelige miezer kietelt hem in het gezicht."

Kortom: mij viel dit debuut erg tegen. De laatste kanshebber Nina Weijers - De consequenties is bijna uit. Daarover in een volgend blog meer.

Nina Polak - We zullen niet te pletter slaan. Amsterdam, Prometheus, 2014. Geb., 261 pg., isbn:978-90-446-2117-8.


Ik las dit boek als 26/30 van de Ik Lees Nederlands uitdaging 2015 (KLIK HIER).

 
© JannieTr, augustus 2015.
 

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij wordt jouw puntenverdeling hetzelfde als de mijne... al heb ik dit boek niet eens gelezen omdat een aantal bloggers het net als jij niet geweldig vonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent verstandiger dan ik, ik voelde me verplicht door te zetten, maar kon het na 150 pg. bijna niet meer opbrengen. Gelukkig genoot ik wel weer volop van De consequenties, dat was zo uit!

      Verwijderen