dinsdag 21 april 2009

Koos van Zomeren – Het requiem van Verdamme


April 2009 – waardering: 7,0.
                                                                                       
Over de schrijver:
Peter Jacob (Koos) van Zomeren (Velp, 5 maart 1946) is de schrijver van thrillers, romans, gedichten, beschouwingen, interviews en columns. Hij debuteerde als negentienjarige met de dichtbundel De Wielerkoers van Hank (1965).  In de jaren 60 schreef hij drie romans. Daarna stopte hij - tijdelijk - met het schrijven van literatuur. Van 1967 tot 1971 werkte hij bij het dagblad Het Vrije Volk. Daarna werd hij actief in de linkse politiek. In 1972 behoorde hij tot de oprichters van de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML), de voorloper van de huidige SP. In 1975 brak hij met deze partij. Zijn ervaringen in de vroege SP staan beschreven in De witte prins. In 1976 wordt Van Zomeren verslaggever bij de Nieuwe Revu. Bijzonder ironisch waren zijn artikelen over het leven van Van Agt onder de titel 'Dagboek van een Zondagskind'.  Eind jaren '70 verscheen een aantal thrillers van Van Zomerens hand. In de politieke thriller Haagse lente en het vervolg Minister achter tralies (beide 1981) verwerkte hij zijn eigen politieke verleden. Hij heeft zich uitvoerig rekenschap gegeven van zijn links-radicale politieke verleden in het dagboek dat hij bijhield in 1987: Een jaar in scherven (1988).
In 1983 keerde hij terug naar de "grote" literatuur met Otto's Oorlog. Hij heeft gerecenseerd voor Vrij Nederland. Sinds 1992 schrijft Van Zomeren columns in NRC Handelsblad. Ook heeft hij nog enkele dichtbundels geschreven. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema.
                                                                                                                                                  
Over het boek:
Arnold Verdamme is 44 jaar als hij van zijn arts te horen krijgt, dat hij nog 6 maanden te leven heeft. Hij besluit het verhaal van zijn doodsstrijd te verkopen aan het sensatieblad Deze week. In wekelijkse afleveringen probeert hij een gevoelige, innemende en wijze versie van zichzelf te ontwerpen. Want het mag de wereld niet koud laten dat hij dood gaat. Het duurt niet lang of hij begint een Bekende Nederlander te worden en de eerste sponsors voor zijn stervensproces melden zich. Naarmate zijn aangekondigde dood nadert blijken er wel erg veel mensen warm te lopen voor Verdammes einde. Meer dan hij ooit voor mogelijk heeft gehouden….
Het boekje is een speciale uitgave van Libris en is eerder verschenen in NRC-handelsblad. Op de voorzijde staat een tekening van Peter Vos.
                                                                                     
Leeservaring:
Het is onmogelijk een oordeel te vellen over een schrijver na het lezen van één boekje. Laten we het er op houden, dat de kennismaking niet tegenviel. Humor en ironie voeren de boventoon in deze pseudo-thriller. De stijl is droog en onderkoeld.  De hypocrisie krijgt een hoofdrol in het verhaal: de gehele omgeving tracht mee te profiteren van het succesverhaal van de ten dode opgeschreven ik-figuur Verdamme. De artsen, de roddelpers, de farmaceutische industrie, ex-collega’s, vrienden, hulpverleners en zelfs de echtgenote, ze worden allemaal in het najagen van hun eigenbelang te kijk gezet. Er is een magere verhaallijn en de plot wat flauw, maar daar moet je dit verhaal ook niet voor lezen. Het is gewoon een vermakelijk boekje geworden met rake typeringen in een wereld vol hebzucht.
                                                 
Libris, 1993. Paperback, 79 p., eerder versch. in NRC-Handelsblad, omslagtek. Peter Vos. Isbn: 90-6611-103-8. (Uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar voor ca. € 2,50 - €7,00).
                                        
© JannieTr, 21 april 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten