maandag 2 februari 2015

Sprekende gevels in Middelburg: Poëzieweek 2015

1 februari: een gure, winderige zondag. Niet te vergelijken natuurlijk met die dag in 1953, toen de Zeeuwen werden getroffen door de Watersnoodramp. Maar toch roept die vlagerige, waterkoude wind en de ijzige regen een huiveringwekkend beeld op. Bij het Watersnoodmuseum (KLIK HIER) in Ouwerkerk wordt straks de jaarlijkse herdenking gehouden, maar wij vluchten de stationsrestauratie binnen om te wachten op onze vriendinnen uit Haarlem voor een dagje Middelburg. Uiteraard heeft de trein vertraging, maar de koffie smaakt best en het is hier warm. Als zij zich er ook tegoed aan gedaan hebben, is het droog en kunnen we richting Centrum.

Gillissen & Co in Haarlem
De beide dames hebben een gezellige en goedlopende boekwinkel in Haarlem-Noord (KLIK HIER), maar zijn zo nieuwsgierig naar de onvolprezen Drvkkery (KLIK HIER) dat ze op deze koopzondag (als hun eigen winkel gesloten is) graag eens een kijkje willen nemen.
Ze zijn onder de indruk, wijzen elkaar (en ons) op details die inspiratie kunnen zijn voor hun eigen winkel en worden een klein beetje jaloers op zoveel ruimte. Er wordt zelfs even gebrainstormd over eventuele uitbreidingsmogelijkheden. Maar dan begint de maag te knorren: er wordt een prima plekje voor ons geregeld en tijdens een overheerlijke lunch, met veel Zeeuwse producten, kunnen we even uitgebreid bijpraten. Ideaal zo'n eetgelegenheid binnen in een boekwinkel.

Drvkkery in Middelburg
Voor in de winkel heeft ook de VVV een balie, want uiteraard maken Gillissen & Co ons er op attent dat het poëzieweek is. De VVV heeft diverse stadswandelingen, waaronder een gedichtenroute: een mooie manier voor hen om zowel iets van de nog onbekende stad te zien als de gevelgedichten te lezen. Het wordt een fijne dwaaltocht, waarbij we geregeld even van de route afwijken om langs de vele smalle steegjes en straatjes verscholen binnenplaatsjes te ontdekken.

In de folder lezen we: In de zomer van 2007 ontstond het idee om in het centrum van Middelburg gedichten van Zeeuwse dichters op gevels van bijzondere panden aan te brengen. Het idee werd door de Gemeente positief ontvangen en de Stichting Kunst- en Cultuurroute Middelburg ontving subsidie. Het eerste gedicht werd op 4 juli 2009 onthuld en inmiddels zijn er 18 gedichten gerealiseerd. De bedoeling is, dat het er uieindelijk ongeveer 25 zullen worden. Het thema van de route die langs deze GEVELS in Middelburg voert die SPREKEN is "Mensen, Zee en Land".

En zo komen bij toeval de poëzieweek en de herdenking van de Watersnoodramp samen. In de folder staat eerst het nodige over de historie van de stad en bij de routebeschrijving meer over de dichter en gedicht dat je op de gevel ziet. Er zit ook nog een duidelijk kaartje bij voor wie misschien, net als wij, af en toe af wil wijken van de route.

Onder de dichters o.a. Hans Warren, Martinus Nijhoff, Andreas Ooshoek, Hans Verhagen en André van der Veeke. (Zie voor meer info over de gedichten: ZEELAND GEBOEKT).

Onderstaand gedicht als voorbeeld.

Stadswandeling Middelburg
Mare Nostrum

Het blauwe water lacht zich wit
Schuimend naar het wachtend land
Kruimend om de hoogste zit
En elke korrel, reikt het zand

Als op de schouders van hun God
Juichen jonge stormen rond
Spartelend in klein genot
En elke druppel kust haar mond

Zij stroomt als lava uit de zee
Stapelt, stapelt, stapelt op
Golven groeien met haar mee
En plots zet zij het leven stop

De diepste adem valt je weg
Stokt en valt als zij verschijnt
Dus ademloos als ik haar zeg
Dat met haar komst mijn angst verdwijnt


Het is van Henri Looymans.

Nog even warm worden in "De Vriendschap" op de Markt (kan het toepasselijker) met verse muntthee en worteltaart. En dan weer richting station. De trein is op tijd, de bus naar Zeeuws-Vlaanderen ook. De wind is gaan liggen, de hemel kleurt nog even rood voor de zon onder gaat. Onder de Westerschelde door rijden we naar de overkant. De zee houdt zich gedeisd....


© JannieTr, februari 2015.

3 opmerkingen:

 1. Helaas werken de links niet (naar Muurgedichten en Henri Looymans), maar die gedichtentocht gaan we zeker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik kijk er zo snel mogelijk naar. Veel plezier alvast!

   Verwijderen
  2. Een link is verwijderd, de andere is inmiddels aangepast.

   Verwijderen