maandag 13 juli 2015

Film by the Sea - het jaarlijkse film- en literatuurfestival in Vlissingen

 FILM BY THE SEA 

In 2015 vindt in Vlissingen het 17de Film by the Sea Festival plaats van 11 t/m 20 september met weer veel bijzondere films, gasten, workshops, premières en optredens bij hét festival voor film en boek.

Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur. Het belangrijkste programmaonderdeel van Film by the Sea is de Dioraphte Film en Literatuurcompetitie. Met dit officiële competitieprogramma onderscheidt Film by the Sea zich van andere filmfestivals in Nederland en Europa. Elke editie van het festival heeft een wisselende jury bestaande uit de grote namen uit de Nederlandstalige film- en boekenwereld. Deze jury kent de Dioraphte Film- en Literatuuraward toe aan de beste nieuwe boekverfilming, nationaal of internationaal.

Film by the Sea is meer dan alleen een film- en literatuurfestival: het heeft naast de vele premières ook aandacht voor de kwetsbare cinema. Het festival vertoont in totaal zo’n 130 films uit alle delen van de wereld die speciaal worden geïmporteerd voor een unieke vertoning tijdens het festival; er is een uitgebreid educatieprogramma, er zijn workshops en cursussen en in talkshows ontmoeten publiek en gasten elkaar.

De jury van Film by the Sea beoordeelt twaalf literatuurverfilmingen uit de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie die meedingen naar de Film by the Sea Award. In de jury nemen Nederlandse (of Vlaamse) acteurs, regisseurs en schrijvers plaats.
De jury van Film by the Sea 2015 bestaat uit Olga Zuiderhoek, Marina Blok, Joke van Leeuwen, Jan Vantoortelboom, Dimitri Verhulst, Michiel van Erp en Hanna Verboom en de juryvoorzitter Adriaan van Dis. (Meer info: KLIK HIER)

Een paar persoonlijke voorbeelden

Een boekverfilming is een vak apart. Wanneer is die geslaagd te noemen? Als de tekst van het boek heel nauwkeurig gevolgd is? Als de ziel van het verhaal filmisch vertaald werd? Als de sfeer of de inhoud op eigen wijze gestalte krijgt op het doek? Daarover wordt heel verschillend gedacht en natuurlijk is er ook nog zoiets als persoonlijke smaak, de interpretatie van de filmmaker en soms ook nog de nadrukkelijke bemoeienis van de schrijver.

Boven is het stil van Gerbrand Bakker is m.i. uitstekend verfilmd door Nanouk Leopold. Gerbrand Bakker had genoeg vertrouwen in haar om haar haar gang te laten gaan en met een fantastisch resultaat: een sfeervolle film waarin het verhaal opnieuw werd vormgegeven. Twee onafhankelijke kunstuitingen, die toch hetzelfde gevoel uitdrukten. G.B. was zeer tevreden en N.L. werd beloond met prestigieuze filmprijzen.

Over Still Alice kan ik geen oordeel geven: ik heb het boek van Lisa Genova niet gelezen. Dat geldt ook voor Die Wand van Marlen Haushofer. Wel werd duidelijk dat er veel tekst letterlijk werd voorgelezen in deze film. Ik voel dan ook wel de behoefte om het boek te lezen t.z.t. Dat geldt ook voor Nachttrein naar Lissabon van Paul Mercier, verfilmd als Nighttrain to Lisbon. Een indrukwekkende film, maar vooral de geciteerde teksten vroegen om een nadere bestudering. Het boek staat in de kast, maar vreemd genoeg wordt na het zien van de film het lezen uitgesteld bij mij.
Van Franca Treur las ik een Dorsvloer vol confetti wel, maar kwam ik niet meer aan de film toe. 
In het najaar hebben we nog Thomas Rosenbooms Publieke werken tegoed. Daar kijk ik erg naar uit na het lezen van het boek.

En vorige week zag ik dus De Surprise naar een verhaal van Belcampo (Boekbespr. KLIK HIER). Ik was aangenaam verrast (hoe kan het ook anders met zo'n titel) door het resultaat. Maar waarom, dat is een verhaal apart, in een volgende blogpost dus.
Ik begin de smaak van boekverfilmingen te pakken te krijgen. Vanavond is Ventoux aan de beurt, al zou ik het boek van Bert Wagendorp nooit kiezen om te lezen. Maar wie weet is dat na vanavond anders? We zullen het zien.

© JannieTr, juli 2015.

5 opmerkingen:

  1. Interessant! Ben ook benieuwd naar de verfilming van 'Publieke werken', heb over dat boek ooit een scriptie geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker interessant. Ik vond het een fantastisch boek en daarom hoop ik dat de film ook zo goed bevalt. Maar heel bijzonder van die scriptie: ik vond het een heel Hollands boek: m.n. de plaats van handeling (vooral Drenthe) en het taalgebruik dat ik erg passend vond voor de periode die beschreven werd. Bijzonder dat je daar voor koos, als Vlaamse bedoel ik.

      Verwijderen
    2. Het boek werd me aangeraden door mijn professor Nederlandse literatuur. Ik bestudeerde het 19e-eeuwse fin de siècle in 5 historische romans (waaronder Rosenboom, maar ook 'De klopgeest' van Komrij, 'Tinpest' van Ferron, 'Momo' van Hafid Bouazza & 'Sfinx' van Paul Claes). Maar 1 Vlaming dus, alleen de laatste. Rosenboom en Komrij waren mijn favorieten, want vaak lees ik liever Nederlanders dan Vlamingen. Alleen nu lijkt daar verandering in te komen, dankzij Kris Van Steenberge, Ann De Craemer, Jan Vantoortelboom en Saskia De Coster.

      Verwijderen
    3. Jan Vantoortelboom delen we hè? Van oorsprong Vlaming woont en schrijft hij nu al geruime tijd in Ossenisse - Zeeuws-Vlaanderen. Vlakbij dus. Maar Zeeuws-Vlaanderen wordt hier dan ook genoemd: ons landje Apart. Een beetje Zeeuws en erg Vlaams, als je het mij vraagt!

      Verwijderen
  2. Wat ontzettend leuk om te lezen Jannie!
    Ik heb zowel Boven is het stil als Dorsvloer vol confetti nog steeds niet gezien maar Ventoux wel, al heb ik het boek ook niet gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen