donderdag 4 oktober 2018

De winnaars van de Maand van de Surinaamse literatuur 2018

Gistermiddag heeft mijn kleindochter de loting verricht van de vier boeken die beschikbaar gesteld zijn door uitgevers voor de Maand van de Surinaamse literatuur 2018 om te verloten onder de deelnemers. En de winnaars zijn:

Gewonnen door Karin, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Nijg & Van Ditmar:

Clark Accord - De Koningin van Paramaribo 

Samenvatting

Maxi Linder was een van de beroemdste prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend de 'Zwarte Koningin van de West'.
Accord beschrijft in deze veelzijdige en kleurrijke roman niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische gebeurtenissen door het verhaal, die van blijvende invloed zijn geweest op de geschiedenis van Suriname.Gewonnen door Sue, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Conserve:

Cynthia Mc Leod - No kwik in ons bos

Samenvatting

In het binnenland van Suriname wordt veel goud gevonden. Goudzoekers gebruiken bij het winnen van goud kwik, giftig materiaal en zeer schadelijk voor mens en dier. In een indianendorp wordt het broertje van de tienjarige Marisa erg ziek en naar een ziekenhuis in Paramaribo gebracht. Marisa en haar moeder gaan logeren in Bernharddorp. Marisa moet erg wennen en mist het leven in haar eigen omgeving, het tropisch regenwoud. Op de nieuwe school leest ze over Rosa Parks en Martin Luther King en de juf vertelt over de grote mars naar Washington in Amerika. Van haar buurjongen hoort ze verhalen over Gandhi en Mandela, die net als King met geweldloos verzet veel bereikten. Als er op school een filmpje vertoond wordt vermoedt ze dat haar broertje Chereo door kwikvergiftiging ziek geworden is. Ze wil bereiken dat er geen kwik meer gebruikt wordt en droomt ervan dat ze samen met Gandhi, King en Mandela in een protestmars loopt. Met illustraties van Lisa Schmidt.

Gewonnen door Sandra, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Prometheus:

Astrid H. Roemer - Olga en haar driekwartsmaten

Samenvatting

In de familie Pericard is het traditie om de laatste week van het jaar met elkaar in het ouderlijk landhuis door te brengen. Het is december 2013. Ieder van de vier volwassen kinderen wil er meer dan anders een feest van maken en ook de huismeester heeft zijn redenen om uiterst opgewonden te zijn. De heer des huizes wil zich na het overlijden van zijn vrouw weer warmen aan hun kinderen, kleinkinderen en dier geliefden. Zijn jongste zoon komt na jaren van afwezigheid uit Frankrijk, dochter Olga stelt haar nieuwe echtgenoot voor, zelfs zijn zuster spoedt zich met haar partner over de snelweg van Luxemburg naar het uiterste noorden van Holland. Allen willen ze het jaareinde vieren zoals toen Eva Pericard nog hun hartelijke gastvrouw en moeder was. De familie is welgesteld. Niemand mag wat dan ook tekortkomen. Dan gebeurt buitenshuis in de nacht aan zee iets onverwachts en niet te vermijden incidenten herordenen definitief de stand van zaken.
Olga en haar driekwartsmaten gaat over diverse levens die zich moeiteloos bewegen naar perfectie om in de onvoorspelbaarheid van het dagelijks bestaan te stranden. Astrid H. Roemer bewijst met deze kleine roman dat zij sculpturen van taal maakt, zoals een beeldend kunstenaar materiaal bewerkt.


Gewonnen door Ali, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Conserve:

Cynthia Abrahams - Het lot was mij gunstig gezind: openhartige gesprekken met Cynthia Mc Leod

Samenvatting

Auteur Cynthia Mc Leod verbindt al decennia de geschiedenis van Nederland en Suriname. Hiermee treedt zij in het voetspoor van haar vader Johan Ferrier, die de geschiedenis in ging als de laatste gouverneur en eerste president van Suriname. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt haar naam in de literaire wereld met eerbied uitgesproken, omdat zij de geschiedenis via haar werk toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek. Hierdoor heeft zij het bewustwordingsproces weten te bevorderen. Zij is in de eerste plaats een getalenteerd verteller, die volle zalen weet te boeien en haar verhaal in pakkende verteltrant op papier weet te zetten. Hierdoor zijn zowel haar toehoorders als lezers van begin tot eind gebiologeerd. In een serie gesprekken komt het beeld naar voren van de mens die Mc Leod is: ondernemend, sociaal bewogen, gedreven. Het is de eerste keer dat zij openhartig vertelt over haar leven: jeugd, schooltijd en haar loopbaan als docent, ambassadeursvrouw, cultureel attaché en schrijfster. Niet voor niets is aan haar een aubade gewijd i.v.m. haar tachtigste verjaardag (4-10-1936) op 23 oktober in de Koningskerk in Amsterdam. 

Allemaal gefeliciteerd. En als je dit keer niet gewonnen hebt? Misschien kun je dan volgend jaar een nieuwe kans wagen? Ik hoop dat iedereen er in elk van van genoten heeft en voldoende inspiratie opgedaan heeft om nog eens een boek over Suriname of van een Surinaamse auteur te lezen. Ik hoor het graag, want des te meer leestips hebben we voor volgend jaar.

In een apart blog hoop ik dit weekend nog een analyse te geven van de thema's in de 19 gelezen boeken.

Met dank aan de uitgeverijen Conserve, Nijgh &Van Ditmar en Prometheus voor het beschikbaar stellen van de boeken.

Jannie Trouwborst, oktober 2018.

2 opmerkingen:

 1. Yay wat tof dat ik Olga en haar driekwartsmaten heb gewonnen, bedank je kleindochter van mij :)
  Ik hoopte al dat je de Maand van de Surinaamse Literatuur volgend jaar zou herhalen, ik heb er enorm van genoten en ik kan nu vooraf nog wat meer boeken verzamelen en inplannen voor september 2019.

  MSL heeft herinneringen bij mij naar boven gebracht aan een klasgenootje dat met haar ouders emigreerden naar Suriname en het heeft mij bewustwording gebracht, ik weet (te) weinig over de geschiedenis van Suriname (al herinner ik mij wel dat Suriname onafhankelijkheid werd).

  Verder vond ik het ontzettend leuk om alle recensies bij alle bloggers te lezen (volgens mij moet ik er nog een aantal lezen, ik loop wat achter). Superleuk dat er dus een vervolg komt :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te horen Jannie! En ik kijk al uit naar volgend jaar, fijn dat je het nog een keer gaat organiseren. Het was een geslaagde editie :-)

  BeantwoordenVerwijderen