donderdag 1 september 2011

10 Tips voor leesclubs

Voor wie belangstelling heeft voor lezen in een leesclub heb ik de volgende tips:

1. Lees eerst het boek: Lezen en leesclubs van Inge Drewes.

2. Als je je ergens bij aan wilt sluiten, informeer dan bij je bibliotheek of boekhandel of zij je misschien in contact kunnen brengen met bestaande leesclubs.

3. Als je zelf een leesclub op wilt richten geef daar dan via dezelfde kanalen ruchtbaarheid aan. Of vraag via sociale media of kennissenkring of er belangstellenden zijn.

4. Bepaal van te voren goed welke soort boeken er gelezen gaan worden. De smaak van de deelnemers moet niet te veel uiteenlopen. Er bestaan ook leesclubs die uitsluitend thrillers lezen of historische romans of non-fictie. Aan jou de keus.

5. Zorg voor ongeveer 8 deelnemers, dat is het ideale aantal.

6. Kom niet vaker dan eens in de 6 weken bij elkaar: zo heeft iedereen voldoende tijd voor het leesclubboek, maar ook de tijd om nog andere boeken te lezen of juist extra aandacht aan het leesclubboek te geven.

7. Stel de data voor een heel jaar vast en wijk daar niet meer van af. Streven naar data waarop steeds iedereen aanwezig kan zijn is zinloos.

8. Stel de lijst van te lezen boeken ook voor een heel jaar op. Dat laat de mogelijkheid tot "vooruit" lezen open.

9. Vraag bij de bibliotheek na of er mogelijkheden zijn voor een leesclubabonnement. Als de boeken zelf gekocht worden denk dan ook eens aan tweedehands en ramsj (ook via internet).

10. Extra: neem eventueel gezamenlijk een abonnement op boekentijdschriften en onderneem af en toe een uitje: museum, literaire wandeling, toneelstuk, boekverfilming, lezing auteur.

Succes!

Inge Drewes - Lezen en leesclubs. Pearson Benelux, 2006. Paperback, 232 pg., lit. opg. ISBN: 978-90-430-1208-9. 

©JannieTr, 1 september 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten