zondag 4 september 2011

Geschiedenis van Suriname - onder red. van L. Dalhuisen e.a.

September 2011 - waardering: 9.

Inleiding

Dit seizoen zal het thema van onze leesclub zijn: Surinaamse literatuur. Om over genoeg achtergrondkennis te beschikken om over de thema's in de te lezen boeken en de uitwerking daarvan door de auteurs te kunnen discussiëren is dit boek een aanrader. Prachtig uitgevoerd door de Walburg Pers met heel veel kleurenillustraties en bij elk hoofdstuk ingekaderde extra informatie. Een heerlijk kijk- en leesboek.

Uitgeversinformatie

Suriname en de Surinaamse gemeenschap zijn nog steeds regelmatig in het Nederlandse nieuws. Geschiedenis van Suriname is de meest actuele uitgave over de turbulente geschiedenis van dit voormalige Nederlandse rijksdeel. Een onmisbaar naslagwerk voor wie op zoek is naar achtergronden.

In woord en beeld legt het boek een bewogen geschiedenis van ruim 10.000 jaar vast: over de oorspronkelijke bewoners, de lange weg van slavernij en kolonisatie naar democratie. Over Indianen, Europeanen, slaven en marrons, creolen, Hindoestanen en Javanen. Een team van Surinaamse en Nederlandse auteurs belicht de rol van Suriname in de Tweede Wereldoorlog, de bijdrage van de kolonie aan de welvaart van Nederland en de betekenis van bauxiet voor Suriname. Maar ook de achtergronden van de onafhankelijkheid, de jonge Republiek, de staatsgreep van Bouterse en het junglecommando van Brunswijk. De banden van Suriname met het Caribisch gebied, Surinamers in Nederland en Nederlanders in Suriname; het komt allemaal uitgebreid aan bod. Geschiedenis van Suriname hoort in iedere boekenkast in Nederland en Suriname te staan. Het laat u kennismaken met de verschillende visies op de uitermate boeiende geschiedenis van een land waarin mensen uit vier werelddelen met elkaar samenleven. 

Geschiedenis van Suriname - onder red. van Leo Dalhuisen e.a. Zutphen, Walburg pers, 2007. Geb. met stofomsl., 192 p. , ill. , 30 cm, met lit. opg., reg. ISBN: 978-90-5730-494-1.

©JannieTr, 4 september 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten