zaterdag 3 september 2011

Leesclubthema seizoen 2011-2012

Het thema van het komende seizoen voor onze leeskring zal worden: Suriname. Aanleiding vormt het overlijden van Clark Bertram Accord op 11 mei 2011 te Amsterdam.  "Een belangrijke Surinaamse schrijver" stond er in de krant, maar zijn naam is onder Nederlanders nauwelijks bekend.

 Anders dan in Indonesië is in Suriname na de onafhankelijkheid (1975) de Nederlandse taal volop in gebruik gebleven, zowel bij Surinaamse schrijvers die besloten naar Nederland te gaan, als bij hen die in Suriname bleven wonen. Het is in Suriname nog steeds de officiële taal.

Wie zich met Nederlandstalige literatuur bezig houdt, dient dus ook aan de Surinaamse literatuur aandacht te geven. En daarmee aan de voorgeschiedenis ervan en aan de huidige ontwikkelingen.

De eerste bijeenkomst is binnenkort. Met behulp van internet en enkele algemene boeken over Suriname heb ik voor de leesclubleden een mapje gemaakt met de voornaamste feiten over de geschiedenis, de bevolkingsgroepen, religie, geografie en natuur, taal, economie, gezondheidszorg en onderwijs, middelen van bestaan en politiek van Suriname. En natuurlijk de literatuurgeschiedenis, met speciale aandacht voor de rol van de orale literatuur. Van de literatuurgeschiedenis van Suriname is een zeer uitgebreid overzicht beschikbaar op Wikipedia. De verschillen met de literatuurgeschiedenis van West-Europa zijn groot. In een van de latere bijeenkomsten zullen we dat nader uitwerken.

De meeste boeken die wij zullen lezen zijn van na 1975. De leeslijst is inmiddels bekend. Het bleek niet eenvoudig van de meest geschikte titels voldoende exemplaren te vinden bij de bibliotheken van Zeeland. Wij gaan proberen te ontdekken of de geschiedenis van Suriname, bijna 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, nog steeds een rol speelt bij de keuze van de  thema's of bij de uitwerking daarvan in de moderne Surinaamse literatuur.

Wie een mooi, inleidend boek over Suriname wil lezen raad ik aan:
*Geschiedenis van Suriname - onder red. van Leo Dalhuisen e.a. Zutphen, Walburg Press, 2007.

Kennismaken met moderne Surinaamse auteurs kan via:
* Voor mij ben je hier: verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers - onder red. van Michiel van Kempen. Amsterdam, Meulenhoff, 2010.

De orale literatuur komt aan bod in:
Westindische sprookjes - samengest. door Beert Oosterhuis. Rijswijk, Elmar, 1994.

Het standaardwerk over de literatuurgeschiedenis van Suriname is:
* Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur - Michiel van Kempen. Breda, De Geus, 2003. 2 delen.

©JannieTr, 3 september 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten