dinsdag 6 januari 2015

Debutantenprijs blijft bestaan, dankzij het ANV!

Het ANV heeft het mogelijk gemaakt om de Debutantenprijs te laten voortbestaan. De Debutantenprijs is een initiatief van DordtLiterair.

In het jaar waarin sommige van ons (boekbloggers) besloten hebben de Vlaamse literatuur meer aandacht te gaan geven worden we verrast met een verheugend persbericht. Na de schok dat de al 20-jarige Debutantenprijs een probleem had omdat de laatste sponsor zich terugtrok, werd onlangs onderstaand persbericht de wereld ingestuurd.

Ik heb hier heel blij mee en heb me weer aangemeld voor de Kernjury. (Uit onvrede over bepaalde zaken bij de vorige sponsor was ik daar na jaren mee gestopt). Binnenkort zal ik daar meer aandacht aangeven, want het is wellicht ook iets voor meer van de deelnemers aan de Ik Lees Nederlands uitdaging van 2015(KLIK HIER).


Wat is het ANV?

Op de website (KLIK HIER) staat o.a. het volgende:

Het ANV staat sinds 1895 voor de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. 
Missie
Het ANV wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op elk gebied bevorderen.
Doelstellingen
- De handhaving en de ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap waar ook ter wereld
- de bevordering van de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen
- het onderhouden van de verbindingen met de verwante taal, het Afrikaans, en met de daarmee verbonden cultuurgemeenschappen.


Hier het verheugende persbericht:

Het ANV heeft het mogelijk gemaakt om de Debutantenprijs te laten voortbestaan. De Debutantenprijs is een initiatief van DordtLiterair.
De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse Debutantenprijs voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs, toen 9999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Het bijzondere en unieke aan de prijs was én is dat het zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een jaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. De gezamenlijke oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar.
Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als financieel ondersteuner nam Academica in 2008 het sponsorschap op zich. De geldprijs werd verhoogd naar € 10.000,- voor de winnaar en er kwam een aanmoedigingsprijs voor de overige twee debutanten.

In iets afgeslankte vorm wordt de prijs voor de winnaar dit jaar 7500 euro.

Winnaars van de prijs in het verleden waren bijvoorbeeld Erwin Mortier (2000) met Marcel, Gerbrand Bakker (2006) met Boven is het stil, Marieke van der Pol (2007-2008) met Bruidsvlucht, Ricus van de Coevering (2009) met Sneeuweieren, Ellen Heijmerikx (2010) met Blinde wereld, Erik Menkveld (2012) met Het grote zwijgen, Shira Keller (2013) met M. en dit jaar Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid.

Bijzonder is dat in de geschiedenis van de prijs deze net zo vaak een vrouw als een man als winnaar had. Wellicht is dit te verklaren uit het feit dat de beoordelende lezers, gelijk het overgrote deel van het lezerspubliek, voor een belangrijk deel vrouw zijn.

Meer informatie op: www.dordtliterair.nl

Bron: persbericht ANV 



© JannieTr, januari 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten