woensdag 7 januari 2015

Keuzestress, hoe los je dat op? 10 Tips.

Onlangs kreeg ik de vraag van LALAGÉ LEEST hoe ik bepaal welke boeken ik ga lezen. Dat is een begrijpelijke vraag. Er verschijnt elk jaar zoveel moois en er waren daarvoor al zoveel boeken die niet aan de beurt kwamen en dan nog de klassiekers natuurlijk. Waar moet je beginnen?
Iedereen moet daarvoor natuurlijk zijn eigen oplossingen kiezen, maar ik deel graag de mijne. Misschien kun je er wat mee.

1. Dat ik mee doe met Ik Lees Nederlands is niet zo verbazingwekkend: ik las ook daarvoor al voornamelijk oorspronkelijk Nederlandse en Vlaamse literatuur. Het was ten eerste een manier om de hoeveelheid literatuur die ik bij moest houden en waaruit ik zou moeten kiezen, te beperken tot een overzichtelijker geheel. Ten tweede houd ik veel van het Nederlands en gaat er bij de meeste (niet alle) vertalingen veel verloren w.b. de beeldspraak, symboliek en connotatie van woorden. Ten derde kijk ik graag naar de ontwikkelingen binnen ons taalgebied. Debutanten lees ik graag, maar ook klassiekers en non-fictieboeken over aan Nederland gerelateerde onderwerpen.

2. Daarbinnen beperk ik het genre: ik lees geen literaire thrillers of chicklits, maar uitsluitend romans, poëzie en non-fictie, uitgegeven door literaire uitgevers. Wat onder literair verstaan moet worden is een hoofdstuk apart, maar ik ga er maar van uit, dat wat ik zoek bij deze uitgevers te vinden zal zijn.

Uitgeverij Cossee
3. Nu zijn er ook veel uitgevers, maar de ervaring van jaren leert, dat bepaalde uitgevers vaker boeken uitgeven die bij mijn smaak passen dan andere. Van deze uitgevers krijg ik de Nieuwsbrief over e-mail, ik volg ze via Twitter en Facebook en bekijk een paar maal per jaar hun aanbiedingscatalogi. Ik heb geen behoefte aan ongevraagde recensie-exemplaren (want wat ik niet interessant vind, lees ik niet), maar heb met enkele de afspraak dat ik op aanvraag een recensie-exemplaar kan ontvangen. De rest koop ik (tweedehands of nieuw) of leen ik via de bibliotheek: het liefst als papieren boek, maar soms als e-book omdat dat vaak eerder beschikbaar is.

4. Voor Klassiekers bestaat er een mooi boekje, uitgegeven door Waanders en de Koninklijke Bibliotheek (2003) : Het Literatuur boek. Bijna 450 pg., met de hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur tussen 1100 en 2003. En ja: er staan ook Vlamingen tussen! De keuzes zijn soms verrassend: ze zijn gemaakt door medewerkers van de KB en het Letterkundig Museum en het zijn niet altijd de meest voor de hand liggend titels. Aanbevolen!

5. Voor Debuten ga ik meestal naar de site van de Debutantenprijs (zie ook: Debutantenprijs blijft bestaan). Daar staan op een bepaald moment alle ingezonden debuten van het jaar op, later de longlist en nog later de shortlist waarover het publiek zich uit mag spreken. Al deze debuten worden ook gelezen en besproken door de LEESTAFEL (onder Nieuwe debutenrecensies). Dat is trouwens een heerlijke site met enorm veel besprekingen van allerlei Nederlandse en vertaalde boeken.

6. En dan telt ook nog het thema of onderwerp: spreekt dat me aan? 

7. Verder kan ik nog kijken op HEBBAN, DIZZIE, DE BOEKENSALON e.d. waar het wemelt van de lezersrecensies. Of de aankondigingen/besprekingen bekijken in BOEK_DELEN of de BOEKENKRANT (via de site of als abonnement).  De officiële recensiesites (van kranten of bv. Recensieweb, Literatuurplein e.d.) bekijk ik zelden, ik wil eerst mijn eigen mening vormen voor ik die eventueel raadpleeg.

8. Voor de Vlaamse boeken heb ik recentelijk deze site ondekt:  IEDEREEN LEEST.Te vergelijken met bv. Hebban. Een prima uitgangspunt als je niet zo thuis bent in de Vlaamse literatuur.

9. Op zondagmorgen is het vaste prik: VPRO BRANDS met BOEKEN. Een zeer informatief televisieprogramma. Overigens heeft VPRO-boeken ook een prachtig archief en een dagelijks radioprogramma.

10. En last but not least zijn er de blogs van vele collega boekbloggers die enthousiast boeken aanprijzen die ik anders misschien over het hoofd zou zien. Ik volg ze via Bloglovin' of Twitter of Pinterest.

Toch is ook mijn lijst langer dan ik waar kan maken. Ik lees een boek graag zorgvuldig, soms zelfs wel tweemaal als het erg mooi is, voor ik er een leesverslagje van schrijf. Soms vind ik het jammer dat er boeken niet aan de beurt komen, maar als ik voldoende heb kunnen genieten van wat ik wel las, dan is dat niet erg. Dat maakt alleen dat ik zorgvuldig moet kiezen en dat blijft moeilijk!

Succes en heel vooral heel veel leesplezier!

©JannieTr, januari 2015.

1 opmerking:

  1. Dankjewel Jannie! De eerste paar stappen zijn hetzelfde als bij mij ;) maar de sites die je verder noemt ken ik niet allemaal. Die ga ik eens rustig bekijken :)

    BeantwoordenVerwijderen