zaterdag 31 december 2016

Een terugblik en vooruit kijken

En alweer is er een jaar voorbij. Het lijkt wel of ze steeds sneller gaan als je ouder wordt. En of het steeds meer moeite kost om aan alles wat het leven leuk en interessant maakt, volop mee te doen. Het afgelopen jaar kreeg ik soms het gevoel dat ik mezelf voorbij liep, dat ik faalde als ik er niet in slaagde om alle ballen in de lucht te houden. Dat moet anders. Hier dus niet alleen een terugblik. Maar vooral een vooruitblik op een jaar waarin ruimte zal zijn voor minder activiteiten. Dat vraagt om reflectie en gaat over kiezen. Daar is tijd voor nodig en moed om zaken los te laten. Verwacht hier dus nu nog geen vastomlijnd plan, maar slechts de uitgangspunten.

Als ik al mijn hobby's en activiteiten op een rijtje zet, verschijnt er een lange lijst. Ik heb Kondo niet gelezen en zal ook haar methode niet volgen, maar ik heb mij de laatste tijd wel afgevraagd: van welke bezigheden en hobby's word ik blij? Het antwoord is: van allemaal, anders zou ik er ook niet aan begonnen zijn. Hou je vast: lezen, schrijven, fotograferen, wandelen, geocachen, genealogie en studeren . Als je bedenkt dat bij elke activiteit weer "subactiviteiten" horen (foto's ordenen en bewerken, recensies schrijven, genealogisch onderzoek en oud-schriftcursussen, etc.),  dan begrijp je dat er heel veel tijd in gaat zitten. En dan heb ik het nog niet eens over wat altijd door zal gaan: mijn huishouden, sociale contacten en familiebezoek, oppassen op de kleinkinderen, Tai-chi en andere gezondheidsbezigheden en vrijwilligerswerk voor Staatsbosbeheer. Zelfs als je met pensioen bent, is dat wel veel allemaal.

Mijn voorlopige oplossing is: het jaar in vieren te verdelen en tijdens elk kwartaal opnieuw de focus te bepalen. De rest hoeft niet helemaal stopgezet te worden, maar de prioriteit ligt vast voor 3 maanden. En daarna zien we weer verder.

Het afgelopen jaar deed ik mee met de #BoekPerWeek challenge van de Bibliotheek. Omdat ik van elk gelezen boek ook een recensie op mijn blog wil schrijven, heb ik het alleen al daarmee veel te druk gehad. In augustus werd mij bovendien gevraagd mee te willen werken aan De Leesclub Van Alles (DLVA). Dat vroeg om een andere manier van schrijven dan op mijn blog die ik nog in mijn vingers moest krijgen. Naast de nieuwe recensies werkte ik de oudere om volgens de nieuwe aanwijzingen. Een hoop extra werk. Maar wel heel leuk en leerzaam.

Ondertussen deed ik bijna het hele jaar mee via persoonlijke boeken- en leesblogjes met #50books (KLIK HIER). Ik begon steeds meer plezier te krijgen in het schrijven op zich en toen ik #WOT (Word on Thursday) van Martha Pelkman ontdekte (KLIK HIER) en kort daarna #SG (Spreekwoorden en gezegden) van Carel de Mari (KLIK HIER) wist ik dat ik daarmee verder wilde.

En dat wordt dus de prioriteit voor het komende kwartaal: lezen en schrijven. Elke week #50books (Martha neemt het over van Hendrik-Jan), #WOT en #SG. En daarnaast lezen in een aangepast tempo. Wandelen en fotograferen komen op het tweede plan, de rest staat even in de wacht.

Ik houd jullie op de hoogte!

© Jannie Trouwborst, december 2016.

5 opmerkingen:

 1. Het is een rijkdom om van zoveel verschillends te kunnen genieten. Het daardoor te veel willen, is een bekend verschijnsel. Leuk om te lezen dat de #-en je zo aanspreken en je dat op eerste plaats gaat zetten in het eerste kwartaal. Veel plezier er mee en ik blijf je zeker lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je hier zo bij stilstaat! Ik merk ook al dat de tijd steeds sneller gaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je zo veelzijdig bent! Maar soms kan het nogal overweldigend worden. Je oplossing met kwartalen lijkt me een heel goede manier om het overzicht te bewaren.

  Sowieso wens ik je een inspirerend 2017, met allerlei leuke activiteiten die je blij maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel plezier ermee šŸ˜ŽšŸ˜ŽšŸ˜Ž

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms heeft een dag gewoon te weinig uren. Leuk om te lezen waar je alle dagen zoal mee bezig bent! Ik wens je alle goeds voor komend jaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen