zaterdag 3 december 2016

Hans Peter Roel - Ki: kracht van binnenuit

Ki of Chi zoals de Chinezen het noemen is niets geheimzinnigs. Het is een universele energie die ons omringt en voedt en die we kunnen leren voelen en gebruiken. Daar is wel oefening voor nodig. In de afgelopen vier jaar maakte ik er stapje voor stapje kennis mee via de Tai Chi en Qigong lessen van een gedreven en enthousiaste lerares. Er is nog een lange weg te gaan, maar de eerste resultaten zijn zichtbaar en voelbaar: wie geregeld Tai Chi en Qigong beoefent voelt zich vitaler, gezonder en soepeler. Spieren worden ongemerkt sterker, de ademhaling rustiger, de houding meer ontspannen. En, ook niet onbelangrijk, je bekijkt je omgeving en de zaken die op je pad komen met andere ogen.

De honderden mensen die hier in Zeeuws-Vlaanderen wekelijks de lessen volgen, kennen elkaar inmiddels van workshops in Breskens, Tai Chi weken in Frankrijk (komend jaar in de Ardennen) en inhaallessen op andere locaties. Het voelt goed om allemaal met dezelfde intenties bezig te zijn met deze bijzondere levensfilosofie.

Er valt genoeg over te lezen, zoals het boek Ki van Hans Peter Roel. Ik kreeg het te leen van een van de cursisten en heb het met plezier gelezen. Met Ki en Chi wordt hetzelfde bedoeld. Zeker voor wie de betekenis er al van kent, is het een aanrader. Je leest er dingen in die je zelf al ervaren hebt. Voor wie het nieuw is en er nieuwsgierig naar is, is het een gemakkelijke manier om er kennis mee te maken. En daarna eens een proefles, zou ik zeggen.

Hans Peter Roel heeft een deels autobiografisch, deels verzonnen verhaal geschreven over zijn eigen ervaringen in een boeddhistisch klooster in Nepal. Opgebrand in de bankwereld komt hij bij "toeval" tijdens een week vakantie in Nepal in contact met een Nepalese gids die hem overhaalt mee te gaan naar een klooster in de bergen. Daar leert hij anders naar het leven te kijken, wordt hij ingewijd in het geheim van de Chi en krijgt hij de opdracht deze kennis over de wereld te verspreiden. Hij aanvaardt dat zijn verblijf van vijf weken in Nepal onvermijdelijk tot ontslag zal leiden en zet na thuiskomst zijn opdracht om in daden. Hij gaat boeken schrijven en workshops geven om zo de opgedane kennis te verspreiden.

Verwacht geen literair hoogstandje: een goede redacteur had nog wel wat kunnen schaven aan de tekst, die veel herhalingen en clichés bevat. Maar als je daar over heen leest, leest het vlot en het gaat uiteindelijk om de boodschap. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 2010. Inmiddels is het aan de 8ste druk toe. Er bestaat ook een werkboek van en Roel heeft een Ki centrum (KLIK HIER) opgericht waar workshops en begeleide meditaties plaats vinden.
Voor mij hoeft dat niet zo nodig. Ik ben dik tevreden met wat onze eigen Tai Chi school (KLIK HIER) aanbiedt. Bovendien moet je het toch vooral zelf doen, door er dagelijks bewust mee bezig te zijn. Maar het kan nooit kwaad eens te lezen over de weg die een ander heeft afgelegd.

Van harte aanbevolen dus voor iedereen die geïnteresseerd is in een leven dat meer voldoening kan geven. Om met Hans Peter Roel te spreken: We zijn de grootste bron van geluk vergeten: onze levensenergie.

Hans Peter Roel - Ki: kracht van binnenuit. Baarn, N.E.X.T. Company, 2010. Pb., 313 pg., isbn:978-90-79677-10-8.

© Jannie Trouwborst, december 2016.

Ik lees Nederlands  43/35

Geen opmerkingen:

Een reactie posten