maandag 13 februari 2017

Rosita Steenbeek - Heb uw vijanden lief

De Maand van de Spiritualiteit ligt alweer achter ons (KLIK HIER). Zoals gebruikelijk hoorde er ook een essay bij. Omdat de thema's jaarlijks verschillen en er auteurs van heel verschillende pluimage gevraagd worden om het essay te schrijven, zijn ze niet allemaal even interessant. Dit keer was de eer voor Rosita Steenbeek, met als thema: compassie. Ze heeft er een aardig boekje met herkenbare emoties en gedachten over geschreven.

"In Heb uw vijanden lief buigt Rosita Steenbeek zich over het begrip compassie. Wat betekent het? Meevoelen met een ander, ook wel mededogen genoemd, barmhartigheid. Compassie is een verbindend element in religies, het humanisme en in sommige filosofieën. Kunnen we leren om compassievol te zijn? Op welke manier speelt het een rol in ons dagelijks leven?
Op zoek naar antwoorden reisde Rosita Steenbeek naar Lampedusa, waar ze sprak met de arts die zich al 25 jaar ontfermt over vluchtelingen en immigranten, levende en dode. Ze is erbij wanneer er laat in de avond 140 mensen arriveren die zijn gered door de kustwacht en maakt een herdenking mee van 120 mensen die op 3 november 2016 zijn verdronken.
Ze verweeft het verslag van deze indrukwekkende herinneringen aan momenten in haar leven waarop compassie een belangrijke rol speelde. Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. En dat is niet hetzelfde als medelijden." (Uit de inleiding van het boekje).

Op 12 februari was er op NPO2 van 11.30 tot 11.55 uur een interview met Rosita Steenbeek in Het Vermoeden. Het is HIER terug te zien.

Rosita Steenbeek - Heb uw vijanden lief. Essay behorende bij de Maand van de Spiritualiteit 2017.  CPNB, Ambo/Anthos, 2017. Pb., 64 pg. ISBN:978-90-5965-413-6

© Jannie Trouwborst, februari 2017.

1 opmerking: