donderdag 21 mei 2009

De 100 beste gedichten van 2008 – gekozen door Rob Schouten


Mei 2009 – waardering: 6,5
                                                     
De samensteller:
Rob Schouten (1954) is schrijver, dichter, columnist en literair criticus bij Trouw en Vrij Nederland. Zijn laatste roman was Lusthof (2002), zijn laatste bundel Spijsamen (2007). Samen met Menno Wigman stelde hij de bloemlezingen A thing of beauty (2008) en A joy forever (2008) samen. Hij schreef in deze bundel het voorwoord met verantwoording van de keuze.
                                                         
De bundel:
Zoals elk jaar komt de uitgave van De 100 beste gedichten tot stand in nauwe samenwerking tussen Uitgeverij De Arbeiderspers en de Stichting VSB Poëzieprijs. De 100 beste gedichten biedt ook dit keer een overzicht van het beste wat de poëzie het afgelopen jaar in Nederland en Vlaanderen heeft voortgebracht. De bloemlezing van 2008 is samengesteld door Rob Schouten, dit jaar de juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2009, de belangrijkste prijs voor dichters in het Nederlandse taalgebied. (De VSB-prijs 2009 is inmiddels uitgereikt aan: Nachoem M. Wijnberg).
In deze bundel veelbelovend nieuw werk van debutanten als Annemieke Gerrist en Krijn Peter Hesselink, maar ook van gelouterde en heel diverse schrijvers als Hagar Peeters, Tonnus Oosterhoff, Astrid Lampe, H.H. ter Balkt, J. Bernlef en Peter Verhelst.
                                                 
De leeservaring:
Door Mats Beek (van www.schrijversinfo.nl) kwam ik op het idee deze bundel te kopen. In zijn weblog merkte hij op dat hij elk jaar de bundel koopt om op een efficiënte manier op de hoogte te blijven van wat er op poëziegebied verschenen is in het voorbije jaar. Voor de prijs hoeft niemand het te laten: nog geen € 10,-.
De poëzie heeft de laatste jaren te weinig aandacht gehad van mij. Toch kende ik wel een aantal van de uitgekozen dichters, maar er viel nog genoeg te ontdekken. Ik heb alle 100 gedichten gelezen en een voorlopige indeling gemaakt in: 1. meteen raak, daar wil ik de nieuwe bundel van lezen, 2. heel aansprekend, nadere bestudering gewenst, daarna de bundel lezen 3. de moeite waard, maar op dit moment nog te pittig en 4. niet mijn soort gedicht. In de eerste 3 categorieën viel 1/3 van de gedichten (in de laatste categorie dus 2/3). Dat vind ik geen slechte score. Daarop is in dit geval het waarderingscijfer gebaseerd.
                                              
Uitsplitsing:
Cat. 1: 6 dichters: Miriam Van hee, Antoine de Kom, Hans Mirck, Jan Willem Otten, Hagar Peters, Ilija Leonard Pfeiffer.
Cat. 2: 6 dichters: Rouke van der Hoek, Rutger Kopland, Lidy Marissing, Leonard Nolens, Toon Tellegen, Victor Vroomkoning.
Cat. 3: 19 dichters: Mischa Andriessen, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, J.A. Deelder, Johanna Geels, Wouter Godijn, Luuk Gruwez, Kees ’t Hart, Hester Knibbe, Herman Leenders, Bart Meuleman, Marcel Möring, Sybren Polet, Willem Thies, Hans Verhagen, Peter Verhelst, Marjoleine de Vos, Leo Vroman, Willem van Zadelhoff.
Het ziet er dus naar uit, dat er hier binnenkort nog wel meer bundels ter sprake zullen komen.
                                               
Amsterdam, De Arbeiderspers, 2009. Paperback, 132 p., met bronopg., isbn: 978029567695. (Nieuw verkrijgbaar voor € 9,95).
                                                                     
©JannieTr, 21 mei 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten