vrijdag 4 november 2016

Maja Säfström - Wonderbaarlijke feiten over dieren

Het weer zat niet mee in de herfstvakantie die wij met onze kleindochters (5 en bijna 7 jaar) doorbrachten in een huisje op de Veluwe. Het zwembad bracht uitkomst, maar ook het Pluimveemuseum (waar ze kuikentjes mochten vasthouden), het Aardhuis met zijn wilde zwijnen en (vanuit de kijkhut) de herten en het Openluchtmuseum waar ze de boer mochten helpen met het verzorgen van de dieren op de kinderboerderij. Want ze zijn dol op dieren en reuze leergierig. Daarom kwam het goed uit, dat ik vlak voor de vakantie het boek met de Wonderbaarlijke feiten over dieren ontving van Uitgeverij Podium. 

Om met het uiterlijk te beginnen: het boek is mooi vormgegeven. Gebonden in een stevige kaft en voorzien van grappige en betrekkelijk eenvoudige zwart wit tekeningen. Dat die uitnodigen tot natekenen hebben we kunnen constateren in de vakantie. De letters zijn speels, maar duidelijk: de oudste kon de korte tekstjes zelf lezen, de jongste lazen we voor. Daarbij moesten we soms ook nog wel eens een woord uitleggen, maar dat verrijkt alleen maar hun woordenschat.

De inhoud is interessant en vermakelijk. Ook voor volwassenen valt er nog genoeg te leren. Voor de jongste was het soms nog wat te ingewikkeld, maar omdat er zo veel dieren in het boek staan, blijven er genoeg over waar ze wel alles van begreep. Het verhaal van de haai vond ze wel heel intrigerend (dit is niet de letterlijke tekst, maar met een klein beetje aanpassen, snappen ook 5-jarigen het verhaal). : 

"Een haai blijft haar hele leven tanden wisselen (tot wel 30.000 tanden) en vlak voor de babyhaaitjes geboren worden verliest een moederhaai haar eetlust, zodat ze niet per ongeluk haar kindjes opeet."

De oudste was in staat de verhaaltjes zelf te lezen en kwam ons af en toe enthousiast vertellen wat ze nu weer gelezen had. Of om iets te vragen, want eigenlijk kun je het boek het best samen lezen.

"De verst gemeten sprong van een kikker is ruim 14 meter!" 

Dat moesten we dus in de tuin even voor haar uitzetten, want dan wil je toch wel weten hoe ver dat precies is. Opperste verbazing natuurlijk als we daarna meten hoe ver ze zelf kan springen.

Ze waren dan ook wel een beetje teleurgesteld toen het boek met Oma mee naar huis moest omdat er nog een recensie over geschreven moest worden. Ze maakten een prachtige tekening van de zeesterren voor hun ouders en ik moest beloven dat ze het boek snel weer terugkregen, zodat ze pappa en mamma ook konden vertellen over alle ontdekkingen.

Een leuk boek dus, voor oud en jong!

Maja Säfström - Wonderbaarlijke feiten over dieren. Amsterdam, Podium, 2016. Geb., 120 pg., zwart-wit tekeningen, vert. uit het Engels door Roos van de Wardt, isbn: 978-90-5759-812-8

© Jannie Trouwborst, november 2016.

1 opmerking: