Salwa is een jonge vrouw. Ze houdt van letters en mooie krullen. Ze wil de wereld wat mooier maken. Ook Christoffel Plantin, de bekende drukker en uitgever had een droom. Salwa bezoekt het huis van Christoffel. Dit is een boek over grote dromen en hoe je die een beetje kan waarmaken. (Achterflap).
Aan de basis van het Nederlandse schrijverschap van Kader Abdolah liggen de boekjes over Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt, vertelt hij ons geregeld. Maar vluchtelingen die de taal van hun nieuwe land willen leren zijn van alle tijden en aanvankelijk hebben ze allemaal behoefte aan boeken met heldere taal in korte zinnen. Dat heeft Ilona Plichart goed begrepen. Samen met fotograaf Jimmy Kets heeft ze voor een aantrekkelijk, gemakkelijk leesbaar boek gezorgd met een toepasselijke inhoud. Voor alle startende lezers, zowel jong als oud!
De droom van Christoffel is een gezamenlijke uitgave van Uitgeverij Vrijdag en Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Het boekje gaat over twee helden. Eerst komt Christoffel Plantin aan het woord, die 400 jaar geleden, zoals velen, als vluchteling naar Antwerpen kwam. Hij heeft een droom: via boeken kennis verspreiden, want boeken maken mensen vrij.
"Ik ben nieuw in Antwerpen. Elke dag voel ik mij hier meer huis. Ik spreek goed Frans. Nederlands blijft moeilijk. Ik hou zoveel van woorden. Met woorden bouw ik hier een nieuw leven. Een nieuw leven met boeken".
Naast elke tekstpagina staat een kleurige en toepasselijke fotopagina. Zo ontvouwt de geschiedenis van Christoffel Plantin en zijn drukkerij en uitgeverij zich in heldere taal en mooie beelden.
Het tweede deel gaat over Salwa. Ook zij komt van elders en heeft een droom. Ze houdt van letters en zou daar iets kunstzinnig mee willen gaan doen. "Een leuke hobby", zegt haar omgeving. Dan bezoekt zij het Museum Plantin-Moretus en voor haar is Christoffel een held. Hij inspireert haar om meer te doen met haar liefde voor letters. En nu schildert ze in opdracht overal haar sierlijke letters.
Het is de combinatie van thema's die dit boekje bijzonder maakt. Het gaat niet alleen om de geschiedenis van de boekdrukker en uitgever Christoffel Plantin, maar ook over de rol die letters, woorden en taal spelen: voor vluchtelingen om zich thuis te voelen in een nieuw land en in boeken om kennis te vergaren en te verspreiden. En tenslotte dat het altijd zin heeft om te proberen je droom te verwezenlijken.
De laatste pagina van dit mooie boekje gaat over een bezoek aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, wat er zoal te zien is en hoe je eventueel lesmaterialen voor je school kunt bestellen.
Ilona Plichart (tekst) en Jimmy Kets (foto's) - De droom van Christoffel. Antwerpen, Uitgeverij Vrijdag, 2016. Pb., 56 pg., met kleurenfoto's. ISBN: 978-94-60015182.
© Jannie Trouwborst, januari 2017.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten