Niet alleen goede voornemens, maar ook uitdagingen lijken bij het nieuwe jaar te horen. Soms gaan ze ook prima samen. Maar waar ik een uitdaging toch zie als iets dat effectief gemeten kan worden (in kilo's, kilometers of boektitels bv.) beschouw ik goede voornemens toch als iets van een andere orde. Vaak gaat het daarbij om een gedragsverandering die de kwaliteit van leven voor jezelf en/of anderen gunstig kan beïnvloeden.
Vanwaar deze lange inleiding? We ontvingen vandaag de eerste opdracht van 2017 in de serie #50books. De serie bestaat al een aantal jaren en gelukkig heeft Martha (@drspee) zich bereid verklaard het stokje over te nemen van Hendrik-Jan, die ons het afgelopen jaar van 50 relevante en leuke vragen voorzag. Haar eerste vraag luidt: Wat is jouw leesuitdaging voor dit jaar? (KLIK HIER)
Het toeval wil dat ik daar al min of meer op geantwoord heb in mijn blogpost Een terugblik en vooruit kijken (KLIK HIER). Voor mij geen objectief meetbare leesuitdagingen het komende jaar. Maar goede voornemens heb ik wel: ik wil vooral meer kunnen genieten van mijn talrijke hobby's, waaronder lezen en schrijven. Daar past geen haast of getallendruk bij, maar wel meer en beter gerichte aandacht.
Wat dat gaat opleveren is nog niet duidelijk. Mijn bedoeling is per kwartaal twee hobby's/activiteiten te kiezen en daar dan de meeste aandacht aan te besteden. De rest mag meedoen, maar alleen op de achtergrond. Aan het eind van elk kwartaal maak ik de balans op. Zo hoop ik aan het eind van het jaar een antwoord te kunnen geven op de vraag: Waar beleef ik het meeste plezier aan en wat mag van mij op een laag pitje blijven staan of wellicht zelfs losgelaten worden?.
Ik vind dat eigenlijk ook een uitdaging, al is het geen leesuitdaging zoals Martha bedoelt. Ik verwacht wel dat het lezen en schrijven over boeken en leesonderwerpen een belangrijke rol zal blijven spelen. Maar als ik het toch onder de noemer leesuitdaging moet vangen dan zou die moeten luiden: Zoveel mogelijk plezier beleven aan het lezen van voor mij bijzondere boeken in mijn eigen tempo.
Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden van anderen. Wil je ook meedoen? Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij
wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder het blog van Martha (KLIK HIER) of alleen je reactie. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam Martha de honneurs waar.
© Jannie Trouwborst, januari 2017.
Dit kan ik helemaal onderschrijven! Daarom stel ik ook geen andere doelen dit jaar :) al ga ik wel, in mijn eigen tempo, door met leesreizen om de wereld en door de provincies.
BeantwoordenVerwijderenIk ben het helemaal met je eens Jannie! De hoeveelheid boeken maakt ook helemaal niet uit, zolang je er maar plezier aan beleeft. Dat is toch het aller belangrijkste? Goed dat je mij trouwens wijst op de eerste #50 books vraag, ik ga de vraag deze week beantwoorden :-)
BeantwoordenVerwijderenOh wat leuk Sue. Welkom bij de club! Ik kijk uit naar je bijdragen.
VerwijderenMooi voornemen, Jannie. Ik denk dat meer bloggers dit zouden moeten doen, geen lijstjes afvinken maar hun plezier vooropstellen.
BeantwoordenVerwijderenWe komen tot dezelfde conclusie, het moet om plezier gaan
BeantwoordenVerwijderenDank jullie wel allemaal! Wat voelt dat goed, dat ik dus niet de enige ben met een aversie tegen uitdagingen. Ze kunnen goed werk doen hoor, maar niet bij het lezen voor je plezier. Ze kunnen wel de aanzet zijn tot het ontdèkken van het plezier in lezen. Daar zal o.a. Martha ze voor willen gebruiken Ook niets mis mee. Ieder zijn ding.
BeantwoordenVerwijderenPlezier staat zeker voorop! Ik ben de eerste die zegt dat verplicht lezen killing is voor het plezier. Maar die 26 ga ik wel halen: die liggen namelijk allemaal al klaar :D. Ik ben een hamsteraar van boeken ;-).
BeantwoordenVerwijderen